Cудові засідання в режимі відеоконференцій: Рада спростила процедуру

Верховна Рада спростила процедуру участі у судових засіданнях в режимі відеоконференцій.  Про це повідомляє громадська ініціатива «Голка».

Як зазначається, відтепер рішення про призначення відеоконференції для судового засідання буде ухвалюватися не всією колегією, а лише суддею-доповідачем. За відповідний законопроєкт 11133 «слуги» Ігоря Фріса проголосували 263 народні обранці. 

«Це суттєво спростить процедуру. Зараз ухвалює рішення вся колегія суддів. Тобто треба оббігати кожен кабінет кожного судді, який входить в колегію, щоб вирішити таке просте питання. Якщо мова йде про Велику Палату Верховного Суду, то це 21 суддя і 21 кабінет. Коли закон вступить в силу – це буде велика економія часу і людських ресурсів особливо, коли йдеться про апеляційну чи касаційну інстанції. Таким чином ми вже на кожній ухвалі заощадимо немало цінного часу. Мій колега нардеп Бабій додав, що про можливість відеоконференції можуть просити не лише учасники процесу, а й їхні представники і закріпив можливість використання під час відеоконференції власних технічних засобів», – пояснив Фріс.

До Верховної Ради текст законодавчої ініціативи, який подав Фріс, направив Науково-дослідний інститут приватного права і підприємництва імені академіка Ф.Г. Бурчака на початку року. 

Відповідно до ухвалених змін, учасники справи, їх представники мають право брати участь у судовому засіданні в режимі відеоконференції поза межами приміщення суду, в тому числі з використанням власних технічних засобів, за умови наявності у суді відповідної технічної можливості, про яку суд зазначає в ухвалі про відкриття провадження у справі, крім випадків, коли явка цього учасника справи в судове засідання визнана судом обов’язковою.

Ольга Степанова

Recent Posts

У РФ ініціювали кримінальну справу проти Моргенштерна

Прокуратура Москви направила матеріали до Слідчого комітету РФ для порушення справи стосовно Алішера Моргенштерна, якого…

2 години ago

Чергова теорія змови: Кейт Міддлтон звинуватили в симуляції раку

Після нещодавнього повернення у світ принцеси Уельської на Trooping the Colour у соціальних мережах поширилася нова "теорія…

2 години ago

Прогноз магнітних штормів на три дні: чого очікувати від сонячної активності 24–26 червня

Ми підготували для вас прогноз магнітних бурь на наступні три дні, що базується на даних, які надає Центр…

2 години ago

Чи можуть забрати мандат у Тищенка: у “Слузі народу” зробили заяву

Після того, як охорона Миколи Тищенка напала на колишнього добровольця та бійця спеціального підрозділу Kraken Дмитра…

2 години ago

Українцям загрожує штраф до 59 тис. грн: які дані потрібно оновити, щоб уникнути покарання

Керівники підприємств повинні щорічно оновлювати дані про свої транспортні засоби у територіальних центрах комплектування, інакше їм загрожують штрафи від…

2 години ago

“Вже не по кишені”: Дональд Трамп поскаржився, що не може собі дозволити улюблений сніданок

Колишній президент США та кандидат на майбутніх виборах глави держави Дональд Трамп поскаржився на занадто високі ціни…

2 години ago