Знову черги: чоловікам знову доведеться проходити бюрократичне “пекло” ТЦК

Цього року українські військовозобов’язані знову опинилися під тиском бюрократичних процедур, намагаючись отримати або продовжити відстрочку від мобілізації. У травні багато хто подав документи на відстрочку, сподіваючись, що процедура буде швидкою та ефективною. Проте дійсність виявилася більш заплутаною.

Більшість з тих, хто мав право на відстрочку, отримали її лише до 12 серпня – саме на 90 днів, згідно з терміном дії указу президента про мобілізацію. Але після цієї дати їм знову довелося йти до ТЦК і подавати нові заяви на продовження. У листопаді ця історія повторюється: чоловікам доведеться вкотре проходити через усі ці процедури.

«Це стає постійною рутиною», – коментує ситуацію військовий експерт. Відповідно до нового указу президента, відстрочка триватиме лише до 9 листопада, після чого ті, хто хоче її продовжити, знову мають подавати документи. Проте система автоматичного продовження через інтернет, обіцяна раніше, ще не працює.

ТЦК продовжують працювати в режимі, коли відстрочки надаються виключно через фізичну подачу документів. Це створює черги та додаткові труднощі для чоловіків, які змушені щокілька місяців звертатися до центрів комплектування. «Якщо підстави для відстрочки змінилися, військова комісія може переглянути своє рішення», – зазначають у ТЦК.

Особливо важко доводиться тим, хто має особливі обставини: наприклад, особи з інвалідністю потребують додаткових документів, що підтверджують їх статус. Чоловіки змушені проходити перевірки кожні три місяці, що створює безперервний стрес і непевність у майбутньому.

Експерти попереджають: якщо законодавство не буде змінено, ця бюрократична рутина може тривати ще довго. Водночас багато хто сподівається на введення автоматизованої системи продовження відстрочок, що значно полегшило б життя військовозобов’язаним.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Мобілізація з 14 років: Корчинський хоче відправляти на війну дітей

Політик Дмитро Корчинський, лідер партії "Братство", відзначився черговою гучною заявою, від якої у багатьох може…

16 хв. ago

Буде фарс і пшик: Нардеп зізнався, що буде зі справами МСЕК

Скандали навколо медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) знову на перших шпальтах, але, схоже, тих, хто чекав…

24 хв. ago

Пляшка ігристого і сигара: Кулеби розповів невідомі подробиці своєї відставки

Коли справа доходить до відставок, Дмитро Кулеба знає, як зробити це стильно. Колишній міністр закордонних…

30 хв. ago

У Краматорську підірвали автомобіль начальника бойової підготовки бригади ЗСУ. Він у тяжкому стані

Сьогодні вранці у Краматорську Донецької області підірвали автомобіль начальника бойової підготовки однієї із бригад ЗСУ.…

38 хв. ago

Генпрокурор Костін подав у відставку через масове оформлення прокурорами фальшивої інвалідності

Генеральний прокурор України Андрій Костін заявив, що подав у відставку зі своєї посади. Напередодні президент…

40 хв. ago

Пенсії обмежать: На які хитрощі піде уряд у новій пенсійній реформі

Якщо ви думали, що пенсійна система України вже достатньо складна та заплутана, готуйтеся до нових…

49 хв. ago