Відстрочка не для всіх: кому зі студентів “загрожує” мобілізація в Україні

Поки навчальні заклади країни продовжують видавати дипломи та посвідчення, війна змінює правила гри для студентів в Україні. Воєнний стан вносить свої корективи, і не всі студенти можуть залишатися в безпеці за студентськими партами. Виявляється, що деякі категорії студентів, навіть попри своє навчання, можуть бути мобілізовані.

Згідно з Законом №10449, право на відстрочку мають ті студенти, які навчаються на денній або дуальній формі та отримують свою першу вищу освіту. Це означає, що студент-бакалавр, який щойно поступив до університету, може спокійно продовжувати навчання. Але є нюанси: якщо ви студент вечірнього чи заочного відділення або здобуваєте другу вищу освіту, ваші шанси уникнути мобілізації зменшуються.

Також мобілізувати можуть тих, хто вступив на програму, що є нижчою за їхній попередній рівень, або тих, кого відрахували за відмову від проходження загальної військової підготовки. Така політика, вочевидь, змушує студентів бути особливо уважними щодо вибору навчальної програми, адже будь-яка зміна статусу може привести до втрати права на відстрочку.

Синхронізація з ЄДЕБО (Єдиною державною електронною базою з питань освіти) — ще один ключовий аспект, що допоможе студентам убезпечити себе від мобілізації. Саме довідка з цієї бази є основним документом, який підтверджує право на відстрочку. Але навіть із цим документом варто стояти на військовому обліку, адже без цього студенти не зможуть належним чином пройти процедуру мобілізації.

І, звичайно, навіть якщо у вас є відстрочка, вам не варто розслаблятися під час вступної кампанії. Студенти, які завершують бакалаврат і вступають на магістратуру, можуть виявити, що під час перерви між семестрами їх статус тимчасово змінюється, а це означає, що вони стають уразливими до мобілізації.

Тож якщо ви хочете залишитися студентом, а не стати солдатом, важливо вчасно отримати всі необхідні документи. Зверніться до деканату, подайте заявку на отримання довідки з ЄДЕБО та надішліть її до ТЦК та СП (територіального центру комплектування та соціальної підтримки) навіть поштою. Правильна процедура та ретельне дотримання всіх правил допоможуть залишитися на стороні науки, а не на передовій. Звичайно, якщо саме це є головним у вашому житті на даному етапі життя.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Буде фарс і пшик: Нардеп зізнався, що буде зі справами МСЕК

Скандали навколо медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) знову на перших шпальтах, але, схоже, тих, хто чекав…

2 хв. ago

Пляшка ігристого і сигара: Кулеби розповів невідомі подробиці своєї відставки

Коли справа доходить до відставок, Дмитро Кулеба знає, як зробити це стильно. Колишній міністр закордонних…

8 хв. ago

У Краматорську підірвали автомобіль начальника бойової підготовки бригади ЗСУ. Він у тяжкому стані

Сьогодні вранці у Краматорську Донецької області підірвали автомобіль начальника бойової підготовки однієї із бригад ЗСУ.…

16 хв. ago

Генпрокурор Костін подав у відставку через масове оформлення прокурорами фальшивої інвалідності

Генеральний прокурор України Андрій Костін заявив, що подав у відставку зі своєї посади. Напередодні президент…

18 хв. ago

Пенсії обмежать: На які хитрощі піде уряд у новій пенсійній реформі

Якщо ви думали, що пенсійна система України вже достатньо складна та заплутана, готуйтеся до нових…

27 хв. ago

Стосується всіх, у кого газові котли: “Нафтогаз” зробив термінове попередження

Якщо ви власник газового котла, то у нас для вас є дві новини: погана та…

37 хв. ago