Пенсії обмежать: На які хитрощі піде уряд у новій пенсійній реформі

Якщо ви думали, що пенсійна система України вже достатньо складна та заплутана, готуйтеся до нових сюрпризів. Оновлені домовленості з Міжнародним валютним фондом (МВФ) передбачають не просто дрібні корективи, а масштабну пенсійну реформу, яка може залишити багатьох пенсіонерів з порожніми гаманцями.

За інформацією порталу “Стіна“, уряд планує скасувати деякі доплати та надбавки до пенсій. Так, саме ті невеликі суми, які допомагають нашим пенсіонерам виживати в сучасних реаліях. І все це задля отримання чергового траншу в 1,1 мільярда доларів від МВФ.

Українська пенсійна система давно потребує реформування, але чи саме такі зміни нам потрібні? За даними МВФ, проблеми залишилися невирішеними навіть після пандемії COVID-19. Основна з них – складність законодавства, яка призводить до правової невизначеності та хвилі судових спорів. Здається, що пенсіонери частіше бачать суддів, ніж своїх онуків.

МВФ наполягає на тому, що Україна повинна переглянути пенсійне законодавство та усунути “юридичну плутанину”. У перекладі на просту мову – обмежити виплати тим, хто їх потребує найбільше. Уряд планує внести зміни до законів, щоб уникнути ситуацій, коли пенсійні закони визнаються неконституційними. Ну, звичайно, навіщо нам конституційність, коли можна просто скоротити виплати?

Також планується перегляд механізму індексації пенсій. Тобто, пенсії більше не будуть прив’язані до рівня заробітної плати. Чудова новина для тих, хто і так отримує копійки. Але не хвилюйтеся, це все заради “покращення адресності пенсійних доплат”. Іншими словами, гроші підуть тим, хто “дійсно потребує підтримки”. Цікаво, хто визначатиме цю потребу?

Один із ключових заходів – обмеження сум додаткових виплат пенсіонерам, які перевищують їхні законні права, отримані за рахунок внесків. Тобто, якщо ви сподівалися на якусь надбавку, забудьте про це.

Україна також зобов’язалася розробити середньострокову концепцію вдосконалення пенсійної системи. Планується створення більш спрощеної та прозорої структури, яка краще відповідатиме сучасним економічним реаліям. Звучить як мрія, але чи стане вона реальністю?

Окрім цього, уряд планує запровадити обов’язкові накопичувальні пенсії – другий рівень пенсійного забезпечення. Тобто, ви повинні самі накопичувати собі на пенсію, бо держава більше не гарантує вам нічого.

І, звичайно, Україна обіцяє не запроваджувати нових видів спеціальних пенсій чи пільг. Навіщо полегшувати життя пенсіонерам, коли можна ускладнити? Також буде запроваджено єдиний механізм індексації всіх пенсій, щоб уникнути дисбалансів у системі. Хоча, здається, дисбаланси вже стали нормою.

У рамках реформи планується покращення адресності соціальної підтримки. З допомогою Світового банку розроблятимуть програми, спрямовані на об’єднання різних видів соціальної допомоги в єдиний пакет. Це має ґрунтуватися на індивідуальних потребах громадян, незалежно від їхнього соціального статусу. Але чи не призведе це до того, що допомогу отримуватимуть лише обрані?

Україна також зобов’язалася регулярно інформувати МВФ про будь-які зміни, які можуть вплинути на пенсійне законодавство. Тобто, тепер ми будемо погоджувати кожен крок з міжнародними кредиторами. Незалежність? Не чули.

Пенсіонери, готуйтеся до нових випробувань. Здається, що замість того, щоб покращити ваше життя, уряд вирішив зекономити на вас. Але не забувайте, що це все, як завжди, заради “світлого майбутнього” і “покращення економічної ситуації”.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

МСЕК пустять під ніж: Зеленський ліквідує комісії через корупційні скандали із прокурорами

Скандал, пов’язаний із фальшивими інвалідностями прокурорів, сколихнув країну, і президент Володимир Зеленський вирішив діяти жорстко.…

10 хв. ago

Рабство у 21 столітті: Директор інтернату на Закарпатті бив, експлуатував та забирав гроші у дітей

Якщо ви думали, що рабство залишилося у минулому, то закарпатський інтернат, здається, намагається довести протилежне.…

17 хв. ago

Кожен день – як останній: 450 тисяч людей дивом виживають у місті, що стоїть на краю прірви

Якщо вам здається, що ваше місто переповнене, то ви ще не бачили Яньцзін – китайське…

31 хв. ago

Мобілізація з 14 років: Корчинський хоче відправляти на війну дітей

Політик Дмитро Корчинський, лідер партії "Братство", відзначився черговою гучною заявою, від якої у багатьох може…

1 годину ago

Буде фарс і пшик: Нардеп зізнався, що буде зі справами МСЕК

Скандали навколо медико-соціальних експертних комісій (МСЕК) знову на перших шпальтах, але, схоже, тих, хто чекав…

1 годину ago

Пляшка ігристого і сигара: Кулеби розповів невідомі подробиці своєї відставки

Коли справа доходить до відставок, Дмитро Кулеба знає, як зробити це стильно. Колишній міністр закордонних…

1 годину ago