Мобілізація 14-річних: юрист назвав це воєнним злочином

Юрист Володимир Пилипенко різко прокоментував заяву лідера партії “Братство” Дмитра Корчинського, який запропонував знизити мобілізаційний вік до 14 років, якщо Україні загрожуватиме знищення. На думку Пилипенка, така ідея не лише суперечить логіці, але й є прямим порушенням міжнародного права, що може призвести до серйозних наслідків.

“Мобілізація осіб, які не досягли 15 років, є воєнним злочином,” – наголосив юрист в ефірі програми “Новини. Live”. Він підкреслив, що будь-які спроби обговорювати можливість залучення неповнолітніх до лав ЗСУ — це гра з вогнем. “Діти у нас, за Конвенцією про захист прав дитини, залишаються дітьми до 18 років,” – нагадав він, додавши, що Україна підписала цю конвенцію і зобов’язана дотримуватися її положень.

Пилипенко також зазначив, що такі заяви, як у Корчинського, не мають нічого спільного з реальністю, оскільки лише парламент має право змінювати мобілізаційний вік. “Ніякі експерти чи політики не мають повноважень приймати рішення про зміну віку мобілізації, це виключна компетенція Верховної Ради,” – сказав він, наголосивши, що такі пропозиції – це лише слова, які не підкріплені законодавчими ініціативами.

Нагадаємо, що засновник та лідер партії “Братство” Дмитро Корчинський заявив, що у випадку загрози ліквідації держави, мобілізаційний вік можна знизити навіть до 14 років. За його словами, якщо молодий хлопець здатен підняти автомат, він може стати солдатом. Корчинський також порівняв Україну з Центральною Африкою, де, за його словами, діти воюють вже з 12-14 років.

Позиція Корчинського викликала резонанс у суспільстві, і багато експертів вважають її необґрунтованою та неприйнятною. Юрист Пилипенко підкреслив, що навіть у разі найбільшої загрози Україна зобов’язана дотримуватися міжнародного права, а відправка неповнолітніх на фронт – це крок, який може призвести до серйозних наслідків, як юридичних, так і репутаційних.

“Наші діти повинні залишатися дітьми, а не ставати жертвами чи інструментом війни,” – підсумував він. Пилипенко також закликав політиків і експертів більш відповідально підходити до своїх заяв, щоб не провокувати дестабілізацію та не порушувати права дітей.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Іншопланетні бази на Землі: американець каже, що знає, де ховаються прибульці

Американець Денні Шихан, відомий своєю діяльністю в сфері досліджень НЛО та контактів з іншопланетянами, зробив…

18 хв. ago

“Повна катастрофа”: Сукня мачухи нареченої, зроблена своїми руками, стала вірусною в Мережі

Жінку жорстоко висміяли в соціальних мережах після того, як вона поділилася сукнею, пошитою власноруч, щоб…

24 хв. ago

ШІ замість копів та МСЕК: нардеп вигадав, як побороти корупції в Україні

Штучний інтелект як панацея для українських правоохоронних органів? Саме таку думку висловив народний депутат від…

31 хв. ago

Тост з відбитками ніг за £20: модель вигадала дивний спосіб заробітку в соцмережі

В соціальних мереж, де креативність не знає меж, модель з Instagram Сільверлурі Ло вирішила здивувати…

43 хв. ago

Зеленський розповів українцям про липові інвалідності прокурорів, співробітників митниці та податкову

Президент Володимир Зеленський у своєму вечірньому зверненні не стримував емоцій: необґрунтоване присвоєння інвалідності стало масовим…

1 годину ago

Львів обігнав Київ і став найдорожчим містом України за ціною житла

Львів став новим лідером серед українських міст за вартістю квадратного метра житла, обігнавши столицю України…

1 годину ago