Десять мільйонів втрачено: демографічна катастрофа в Україні через війну, – ООН

Населення України з початку повномасштабного вторгнення Росії скоротилося на 10 мільйонів осіб — це приблизно чверть всього населення країни. Цю тривожну статистику озвучила голова Східної Європи Фонду народонаселення ООН Флоренс Бауер під час прес-конференції, повідомляє Reuters.

Головні причини такого катастрофічного скорочення — це мільйони біженців, що залишили країну, падіння рівня народжуваності та прямі втрати через бойові дії. Як зазначила представниця ООН, демографічна ситуація в Україні, яка і до цього не була оптимістичною, зараз перетворюється на справжню катастрофу.

«Рівень народжуваності в країні різко впав і становить лише одну дитину на жінку, що є одним із найнижчих показників у світі», — наголошує Бауер. Щоб зберегти стабільну чисельність населення, потрібно, аби цей коефіцієнт складав 2,1 дитини на жінку, але сьогодні Україна навіть не наближається до цієї цифри.

Попри труднощі у підрахунках, ООН продовжує моніторинг ситуації, але для отримання точних даних та повного розуміння впливу війни на населення країни доведеться чекати завершення конфлікту. «Повний перепис стане можливим лише після того, як вдасться забезпечити мир і стабільність», — додала представниця.

Відповідно до даних, найбільший «внесок» у скорочення населення зробили мільйони біженців: через російську агресію країну залишили близько 6,7 мільйона людей. Втрати через бойові дії теж значні, але в ООН зазначають, що точні цифри загиблих залишаються невідомими. «Оцінки коливаються від кількох десятків тисяч загиблих», — уточнює Бауер.

Ковальчук Світлана

Recent Posts

Військовий запропонував впровадити “чергу на фронт”: як має змінитися служба у ЗСУ

Ігор Луценко, військовослужбовець і політик, запропонував цікаву ідею для розв'язання проблеми необмежених термінів служби в…

3 хв. ago

Що чекає на водіїв, які не сплатили штраф: пояснення адвоката

Якщо водій не сплачує штраф протягом 15 днів з моменту отримання постанови, справа може бути…

12 хв. ago

Школярам спростили навчання: оцінюватимуть за новими правилами

Для українських школярів, які тимчасово проживають за кордоном, Міністерство освіти і науки України запровадило спеціальну…

24 хв. ago

Українці назвали органи та інституції, яким найбільше довіряють

Рейтинг довіри українців до установ очолюють Збройні сили, ГУР та СБУ. Рівень довіри до ЗСУ…

33 хв. ago

Мокрий сніг, сльота та морози: що готує погода у листопаді

Повідомляється, що сніг навряд чи прийде до кінця жовтня, але ситуація може змінитися на початку…

45 хв. ago

Населення України скоротилося на 10 мільйонів після вторгнення Росії – ООН

Населення України скоротилося на 10 млн осіб з початку повномасштабного вторгнення Росії. Це відбулося через відтік біженців,…

54 хв. ago