Винне суспільство: у Раді пояснили, коли приймуть закон про демобілізацію і строки служби

В Україні не розв’яжуть питання зі строками служби та можливістю демобілізації, поки будуть проблеми з мобілізацією та ухиленням від військової служби. На сьогодні Кабінет Міністрів не підготував для Верховної Ради навіть чорнового тексту законопроєкту, але час ще є. Про проблеми з мобілізацією, демобілізацією та самовільним залишенням частини (СЗЧ) народний депутат Роман Костенко розповів у інтерв’ю медіа NV.

Костенко відповів на питання журналістки, яка цікавилась законопроєктом про демобілізацію, який у Кабміні обіцяли підготувати до листопада-грудня 2024 року. Він пояснив, що підтримує ідею встановлення чітких термінів служби під час війни, але на сьогодні це неможливо. Причина — негаразди з процесом мобілізації, які посилились останнім часом. Нардеп заявив, що не можливо розв’язати проблему демобілізації, якщо “людей ніким замінити”.

“Відповідальність суспільства і всіх тих, хто зараз ухиляється від військової служби, у тому, що у нас немає чітких термінів служби”, — заявив політик.

У інтерв’ю також пролунало, що нардепи зустрічались з представниками Генштабу та Кабміну, які ще раз повторили, що строки служби та демобілізація будуть залежати від темпів призову. Орієнтовний час, коли очікується законопроєкт — середина осені. При цьому Костенко не прогнозує, що встановлять певну кількість місяців служби. На його думку, пропишуть механізм демобілізації, наприклад, після указу президента або в інший спосіб.

“Дивлячись на темпи мобілізації, на те, як одні захищають, а одні намагаються не піти в армію, то навряд чи зараз є можливість встановити якісь конкретні терміни. Тому я говорю реальні речі, як воно є”, — підсумував Костенко.

Зазначимо, у липні ветеран АТО та ексбоєць батальйону “Айдар” Євген Дикий підтвердив, що можливість демобілізації — “критично важливе”, особливо, під час війни. З його слів, військові повинні знати, що потрапивши в армію, вони “не отримали квиток в один кінець”. Дикий пояснив, що, ймовірно, темпи набору до Сил оборони не досягнуть темпу, необхідного для спокійного процесу демобілізації. Однак бійців турбує, щоб були чіткі терміни і щоб не було “кричущої несправедливості.”

Коломієць Надія

Recent Posts

Темна пляма та запах: у Сеймі помітили повторне забруднення, яке прямує до Десни

Річка Десна у Чернігівській області поступово оживає після появи отруйної плями, яка прийшли з річки Сейм через…

36 хв. ago

В банку чи під матрацом: українцям пояснили, де надійніше зберігати заощадження

В умовах нестабільної економічної ситуації через війну багато українців побоюються, що їхні банківські депозити можуть…

45 хв. ago

Нардеп пригрозив чоловікам без повістки арештом майна: “Навіть і знати не буде”

Нардеп від "Слуги народу" Ігор Фріс попередив про можливі серйозні проблеми через неправильно оформлені повістки,…

52 хв. ago

Рвонула відразу після старту: з’явилися нові фото з місця вибуху ракети “Сармат”

Російська ракета "Сармат" після вибуху залишила великий кратер діаметром 62 метри, судячи із супутникових знімків…

1 годину ago

Українських чоловіків хочуть повернути додому: нова ініціатива від однієї з країн ЄС

В Нідерландах розглядають способи для повернення українців призовного віку до їхньої батьківщини. На даний момент…

1 годину ago

Маск обіцяє запустити 5 місій на Марс у найближчі два роки

Компанія SpaceX планує у найближчі два роки запустити "близько п’яти" безпілотних місій на Марс за…

1 годину ago