Українцям масово анулюють лікарняні: кому доведеться хворіти за власний кошт

Україна готується до посилення контролю за видачею лікарняних листів. Відтепер усі медичні висновки про тимчасову непрацездатність, які видають лікарі, будуть ретельно перевірятися представниками Пенсійного фонду України із залученням уповноважених лікарів.

Це означає, що лікарняний, який ви отримаєте, не буде автоматично прийнятий як обґрунтований, адже за ним можуть прискіпливо перевірити правдивість медичного висновку.

Згідно з новим законопроєктом Кабінету Міністрів України №11418, передбачено введення терміну «уповноважений лікар», який буде займатися саме перевірками обґрунтованості видачі та продовження лікарняних листків. Це нововведення спрямоване на боротьбу з можливими випадками шахрайства у сфері соціального страхування, коли працівники отримують лікарняні листи без реальних підстав.

Лікар, який виписує лікарняний

Особливо актуальною ця реформа стала в умовах воєнного стану, коли паперові лікарняні листки знову стали підставою для отримання допомоги. У зв’язку з цим лікарі та медичні установи мають бути готові до можливих перевірок, які можуть торкнутися кожного виданого ними документа.

Для тих, хто працює за сумісництвом або поєднує трудову діяльність із підприємництвом, важливо розуміти, що підставою для призначення допомоги буде лише належним чином завірена копія паперового лікарняного. Якщо ці вимоги не будуть дотримані, працівники ризикують залишитися без фінансової допомоги.

ПФУ також планує посилити відповідальність лікарів, які видають необґрунтовані медичні висновки. Лікарі, які працюють у приватному секторі, також не залишаться осторонь і будуть зобов’язані дотримуватися нових вимог.

Для працівників та роботодавців це означає, що правила стають жорсткішими, і тепер лікарняний відпустка може потребувати більше зусиль для її підтвердження. Лікарям доведеться бути особливо уважними, щоб уникнути можливих санкцій за помилки чи недбалість.

Ольга Степанова

Recent Posts

Хабар у 600 тис.грн: правоохоронці затримали посадовця «Автомобільних доріг України»

Керівника одного з дочірніх підприємств держкомпанії «Автомобільні дороги України» було затримано за фактом одержання 600 тис. грн…

34 секунди ago

Хапайте парасольки: синоптик попередила, де 13 вересня литимуть дощі

У п'ятницю, 13 вересня, погода в Україні буде теплою, особливо, якщо порівняти з Альпами, де буде сніг.…

7 хв. ago

Як сомалійські пірати: росіяни у Чорному морі обстріляли цивільне судно з пшеницею для Єгипту

У четвер, 12 вересня, російська ракета вразила цивільне судно в Чорному морі відразу після того, як воно…

17 хв. ago

На Тернопільщині ТЦКашники торгували “гуманітарними” автівками (фото)

На Тернопільщині спалахнув скандал, пов’язаний з продажем благодійної допомоги, до якого може бути причетний працівник…

26 хв. ago

“Сатана до себе викликав”: швидку до патріарха Кирила не пропустили військові, у мережі вже сміються

В Росії військовий оркестр не пропустив швидку допомогу, яка приїхала до патріарха російської православної церкви…

34 хв. ago

На Балі вигадали, як боротися з надмірним туризмом: що зміниться на курорті

Курортний острів Балі в Індонезії став центром туризму на рівні з Мальдівами. Щорічно його відвідує понад 10…

43 хв. ago