Стосується всіх, хто підлягає призову: Кабмін змінив правила мобілізації

Уряд оновив Порядок призову на військову службу під час мобілізації, зокрема щодо документів про догляд за родичами. Відповідні зміни затверджено постановою від 16 серпня 2024 р. № 930.

Зокрема Кабмін визначив, хто повинен повідомляти про членів сім’ї, які можуть здійснювати постійний догляд.

Згідно з документом, військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за хворим батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), повинні повідомити в заяві про відсутність інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд.

Водночас військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю, не зазначають у заяві, інформацію про інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати постійний догляд.

Крім того, військовозобов’язані, зайняті постійним доглядом за членами сім’ї третього ступеня споріднення, які є особами з інвалідністю І або ІІ групи, зазначають у заяві про відсутність членів сім’ї першого і другого ступеня споріднення особи, за якою вони здійснюють догляд.

Постановою визначено, що ТЦК під час прийняття рішення про надання відстрочки перевіряє перебування такого військовозобов’язаного на військовому обліку, родинні зв’язки військовозобов’язаного та особи, яку відповідно до законодавства зобов’язаний утримувати військовозобов’язаний або за якою здійснює постійний догляд, наявність інших осіб, місце проживання яких задекларовано/зареєстровано за адресою місця проживання військовозобов’язаного або особи, яка перебуває на утриманні або потребує постійного догляду.

Ольга Степанова

Recent Posts

Невже це я вчора кальяном? – кияни жартують про смог від торфовищ, що оповив столицю

Статус мегаполісу із найбруднішим повітрям у світі, що став сумнівним досягненням Києва зранку у п'ятницю,…

5 хв. ago

Абсолютний рекорд за 70 років: Німеччина шокована кількістю біженців

У Німеччині кількість біженців досягла рекордного рівня з 1950-х років. Про це пише Neue Osnabrücker Zeitung. У…

12 хв. ago

Марк Цукерберг показав зворушливий знімок з маленькою донькою (фото)

40-річний американський мільярдер та програміст Марк Цукерберг показав зворушливе фото з маленькою донькою Аурелією, якій…

21 хв. ago

Ціни злетять до небес: туристів застерегли від авіаперельотів у кілька дат 2024 року

Традиційно в грудні люди більше подорожують – хтось мчить до своїх родин, щоб разом відсвяткувати…

30 хв. ago

Київ у зоні ризику: прийдешня зима стане найсуворішим випробуванням для українців

Прийдешня зима може стати для України найсуворішим випробуванням, оскільки електропостачання ризикує зіткнутися з "серйозними перебоями" після масштабних російських атак.…

38 хв. ago

Telegram в Україні можуть закрити: що відомо про нову заборону і що буде далі

Після засідання Національного координаційного центру кібербезпеки було вирішено запровадити певні обмеження на використання Telegram, зокрема…

49 хв. ago