Розкрадання 100 млн на будівництві сховища ядерного палива: в Україні судитимуть двох посадовців “Енергоатому”

В Україні судитимуть двох посадових осіб “Енергоатому”, яких підозрюють у присвоєнні 100 млн грн під час будівництва сховища відпрацьованого ядерного палива. Справу вже направлено до суду. Також у схемі, за даними слідства, брали участь керівник та юрист приватної компанії, їм теж загрожує покарання.

Про це повідомили у Національному антикорупційному бюро (НАБУ) та Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі (САП). Схему викрили ще у 2023 році, а слідство завершилося на початку 2024-го.

Судитимуть чотирьох осіб. Ідеться про двох посадових осіб держпідприємства, керівника та юриста приватної компанії… У ході досудового розслідування провадження щодо одного з підозрюваних було закрито у зв’язку з його смертю”, – повідомили в НАБУ.

Загалом через дії зловмисників “Енергоатом” утричі переплатив за обладнання системи радіаційного контролю, необхідне для завершення будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП). Підозри озвучено за ч. 5 ст. 191 КК України. Її санкція передбачає:

  • позбавлення волі строком від 7 до 12 років;
  • позбавлення права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до 3 років;
  • конфіскацію майна.

За даними слідства, у 2017-2020 роках для потреб “Енергоатому” виконувались роботи з будівництва Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. У процесі:

  • у 2020 році “виникла необхідність закупівлі робіт із завершення” будівництва – у зв’язку з “коригуванням проєкту”;
  • у грудні-2020 між відокремленим підрозділом “Атомпроектінжиніринг”, що входить до структури “Енергоатому”, та приватною компанією “в обхід відкритих торгів укладено договір завершення будівництва сховища”.

“З метою заволодіння коштами “Енергоатому” додатковими угодами ціну договору збільшили втричі – з 421 млн грн до 1,497 млрд грн, зокрема додавши до його умов постачання обладнання системи радіаційного контролю. Це обладнання компанія-підрядник закупила за ринковою вартістю, а потім 2021 року реалізувала “Енергоатому” втричі дорожче. Внаслідок цих дій “Енергоатом” переплатив близько 100 млн грн”, – розповіли в НАБУ.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

1 годину ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

1 годину ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

1 годину ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago