Новини суспільства

Олена Зеленська розповіла про внесок сучасної культури у боротьбу України

Олена Зеленська на форумі «Креативна Україна» розповіла про внесок культури у боротьбу України.

Перша леді Олена Зеленська взяла участь у VII Міжнародному форумі «Креативна Україна». 2024 – Rethinking. Culture, який відбувся в Київському академічному драматичному театрі на Подолі, інформує Офіс Президента України.

Метою заходу є демонстрація, як під час війни переосмислюється й зароджується нова українська культура та креативні індустрії і який внесок ці галузі роблять у боротьбу України проти агресії РФ.

Перша леді розповіла, що на третій рік ворожого вторгнення в Україні розвивається культура, у містах, де лунають сирени, заповнені театри, вийшло понад 600 нових спектаклів.

На третій рік ворожого вторгнення наша культура розвивається. У містах, де постійно лунають сирени, водночас заповнені театри. Мене вразила цифра, що за ці тяжкі місяці спротиву в Україні, за даними театральної спілки, вийшло понад 600 нових спектаклів! І, мабуть, ніколи ще не було такої потужної Шевченківської премії, як цьогорічна. Частина її лауреатів зараз в окопах. Одне з гасел нашої Всеукраїнської програми ментального здоров’я – «Перетворити біль на силу». Це саме те, що робить наша сучасна культура, – сказала Олена Зеленська.

Дружина Президента повідомила, що на батьківщину торік повернулося скіфське золото, Україна має офіційне представлення на світових мистецьких майданчиках, а Український інститут книги підтримав видання понад 130 найменувань нових книжок.

Торік повернулося на батьківщину скіфське золото. Україна має офіційне представлення на світових мистецьких майданчиках – на Венеційській бієнале та Венеційському кінофестивалі, Берлінале, а також на першій Мальтійській бієнале. І долучилася до участі у дев’яти книжкових ярмарках світового рівня – у Варшаві, Лондоні,  Франкфурті, Латинській Америці. За  час спротиву Український інститут книги підтримав видання понад 130 найменувань нових книжок. І пишаюся тим, що вони будуть доступні по всьому світі – на українських книжкових поличках, які ми відкрили вже в 190 бібліотеках 46 країн та бібліотеці ЮНЕСКО, – сказала дружина Президента.

Разом це 47 тисяч книжок, які теж стануть нашими голосами. Нашим голосом, українською мовою заговорили вже 82 світових музеї та пам’ятки у 42 країнах – у межах проєкту із впровадження українських аудіогідів. З одного боку, це голос батьківщини для наших вимушених переселенців. Але це ще й голос України – країни, яка захищає не тільки свою, а й світову культуру та цивілізацію від сучасного варварства, – резюмувала Перша леді.

Олена Зеленська закликала учасників заходу працювати над тим, щоб голос України через її культуру було чутно у світі.

Деревянко Гелена

Recent Posts

Мобілізаційний сплеск: у ТЦК похвалилися ефективністю своїх рейдів

Рейди, організовані територіальними центрами комплектування (ТЦК) у громадських місцях, сприяють підвищенню мобілізаційної активності та свідомості…

1 хв. ago

Тайваньські вчені створили перший у світі компактний квантовий комп’ютер

Дослідники з Тайваню оголосили про створення найменшого у світі однофотонного квантового комп’ютера, що може змінити…

9 хв. ago

В Києві організували схему втечі чоловіків до Польщі на «навчання»

У Києві правоохоронці викрили масштабну аферу, за якою місцевий мешканець пропонував послуги незаконного перетину кордону…

14 хв. ago

Росіяни створили фейковий сайт Держприкордонслужби України

У мережі Інтернет виявили фейковий сайт, який повністю імітував дизайн і структуру офіційного вебресурсу Державної…

18 хв. ago

Людство вперше порушило глобальний колообіг води і наражає планету на кризу

Вперше в історії людство порушило колообіг води на планеті, що загрожує глобальною кризою. Відповідно до…

26 хв. ago

Будівництво міста на Марсі: Маск розкрив головну перепону

Людство зможе почати підкорювати інші планети лише після того, як удосконалить ракетні та космічні технології приблизно в…

5 години ago