За Viber та Telegram тепер жорстко каратимуть: подробиці нової заборони

В Україні може посилитися контроль за використанням телеграм-ботів, які повідомляють про локації блокпостів і місця знаходження співробітників ТЦК. У разі, якщо власників таких телеграм-каналів і ботів не буде знайдено, до відповідальності можуть почати притягати їхніх користувачів, розповідає “Стіна“.

Народний депутат і член оборонного комітету Верховної Ради Олександр Федієнко нагадав, що з березня минулого року в Україні діють зміни до Кримінального кодексу, які посилили відповідальність за дії, що перешкоджають діяльності Збройних сил України та інших військових формувань.

Ці зміни, ухвалені в умовах воєнного стану, були спрямовані на підтримку мобілізаційних заходів, забезпечення призову та безпеки.

Одним із питань, які зараз порушуються, є використання телеграм-ботів, через які громадяни отримують інформацію про розташування блокпостів і пересування представників ТЦК. На думку депутата, такі дії можуть розглядатися як перешкоджання мобілізації, що підпадає під дію цих змін до Кримінального кодексу.

“Цікаво, як трактуватимуть правоохоронні органи телеграм-боти, де сповіщають щодо блокпостів, де перебувають представники ТЦК – це також перешкоджання призову. Я думаю, що далі це вже будуть трактувати правоохоронні органи, але скоріш за все це буде діяти приблизно так: якщо не буде відомо, чий це саме телеграм-бот, то правоохоронці намагатимуться якось «витягувати» з нього тих, хто ним користується”, – розповів Федієнко.

Федієнко зауважив, що правоохоронні органи самостійно вирішуватимуть, як трактувати використання цих телеграм-ботів з точки зору закону. Основна увага буде приділена тому, що дані, які розповсюджуються в таких каналах, можуть використовуватися для обходу мобілізації та уникнення призову, що становить загрозу для обороноздатності країни.

Якщо власники телеграм-ботів залишаться невідомими, то правоохоронці можуть почати переслідування самих користувачів, які активно взаємодіють із цими каналами. Це може включати відстеження їхньої активності в інтернеті, збір даних про те, як і для яких цілей вони використовували отриману інформацію, а також можливе притягнення до відповідальності в рамках кримінальної справи.

Романчук Микола

Recent Posts

Скільки людей в Україні отримали інвалідність 2023 року — відповідь МОЗ

Про це свідчить відповідь Міністерства охорони здоров’я на запит військового адвоката та юриста Центру надання…

12 хв. ago

Вікові обмеження для водіїв: керувати авто зможуть не всі

Головний сервісний центр МВС України нагадав громадянам про діючі вікові обмеження для водіїв. Система розроблена…

21 хв. ago

Мобілізація багатодітних: хто не уникне призову до армії

В Україні багатодітні батьки мають право на відстрочку від мобілізації, але з набуттям чинності нового…

30 хв. ago

Відомого блогера Супер Суса зняли в Одеському ТЦК

Відомого блогера Супер Суса (справжнє ім'я Віталій Лушков) зняли в Одеському ТЦК. Про це повідомляють…

39 хв. ago

Портніков запропонував залишити країну українцям, які обурені корупцією під час війни

Журналіст Віталій Портніков вважає, що українських громадян не має зараз хвилювати корупція в країні. А…

50 хв. ago

В Україні різко змінилась кількість пенсіонерів: скільки залишилось

В Україні за п'ять років кількість пенсіонерів скоротилось майже на 1 млн осіб. Скорочується кількіст всіх категорій…

59 хв. ago