Тарифи на газ і світло злетять: українцям назвали точну дату підвищення

Українців чекають неприємні новини: тарифи на газ та електроенергію планують підвищити вже найближчим часом. У листі про наміри до керівництва Міжнародного валютного фонду (МВФ) українська влада допустила поступове зростання комунальних тарифів для населення як під час війни, так і в післявоєнний період. Про це йдеться в оновленому Меморандумі з МВФ.

У документі зазначається, що потенційні заходи реформ включатимуть додаткове поступове підвищення тарифів, з урахуванням нової тарифної методології та соціальних аспектів під час війни. Влада також очікує на зовнішнє фінансування та надання прозорої і прямої бюджетної підтримки енергетичним державним підприємствам до надходження доступних бюджетних ресурсів.

Після завершення війни порядок денний реформ в енергетичному секторі вимагатиме відновлення та посилення конкуренції на оптових та роздрібних ринках газу. Для забезпечення стійкості системи та зменшення квазіфіскальних зобов’язань планується поступове підвищення тарифів на газ та електроенергію з метою відшкодування витрат. При цьому обіцяють виділити адекватні та цілеспрямовані ресурси для захисту вразливих домогосподарств.

Кабінет Міністрів України зобов’язався прийняти дорожню карту для поступової лібералізації ринків газу та електроенергії, яка міститиме план реалізації із зазначенням термінів на період після воєнного стану. Ця дорожня карта буде базуватися на технічному аналізі фінансового стану сектора у співпраці з Європейською комісією.

Оновлений Меморандум з МВФ підписали президент України Володимир Зеленський, прем’єр-міністр Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко та голова Національного банку України Андрій Пишний. Документ містить добровільні зобов’язання української влади здійснити низку кроків для стабілізації економіки.

Варто нагадати, що в Україні діє мораторій на підвищення тарифів на газ, гарячу воду та опалення, який не поширюється на електроенергію та холодну воду.

За даними Державної служби статистики, у вересні 2024 року порівняно з вереснем минулого року тарифи на комунальні послуги зросли на 18,7%, що значно перевищує рівень загальної інфляції в 8,6%. Основним чинником стало підвищення тарифів на електроенергію на 63,6%. Також зросли тарифи на утримання та ремонт житла — на 4,4%, на вивезення сміття — на 5,1% та послуги з управління багатоквартирними будинками — на 9,8%.

Експерти попереджають, що подальше підвищення тарифів може суттєво вдарити по гаманцях українців, особливо вразливих верств населення. Уряд закликають розробити механізми компенсації та підтримки для тих, хто найбільше постраждає від зростання цін на комунальні послуги.

Романчук Микола

Recent Posts

Брат голови Верховної Ради задекларував 103 тис. грн пенсії

Народний депутат з Хмельницького від партії "Слуга народу" Микола Стефанчук, молодший брат голови Верховної Ради…

2 хв. ago

Польщі не показали таємні додатки плану перемоги: Варшава незадоволена

Польща не отримала доступ до таємних додатків українського Плану перемоги, який президент Володимир Зеленський презентував партнерам.…

7 хв. ago

Чи можуть мобілізувати у чужому місті: як уникнути непорозумінь з ТЦК

В умовах загальної мобілізації в Україні, багато чоловіків задаються питанням, чи можуть їх мобілізувати в…

33 хв. ago

Риба-меч вбила італійську серферку біля берегів Індонезії

Італійська серферка Джулія Манфріні загинула після того, як риба-меч смертельно поранила її під час серфінгу…

36 хв. ago

Кейт Міддлтон знову зникне: що сталося в сім’ї принцеси, яка завершила хімієтерапію

Дружина майбутнього короля Великої Британії Кейт Міддлтон знову планує зникнути з публічного простору. На це…

48 хв. ago

Топ-5 кулінарних секретів, завдяки яким їжа у ресторанах смачніша за домашню

Ви точно помічали, що їжа в ресторанах набагато смачніша, ніж та, що була приготовлена вдома.…

57 хв. ago