В Україні здорожчає бензин: законопроєкт про зростання акцизів передали на підпис Зеленському

Народні депутати не підтримали постанови, які блокували підписання главою парламенту та президентом законопроєкту про підвищення акцизного податку на пальне. Таким чином, очікується, що нові акцизи набудуть чинності з початком осені.

Про це повідомив нардеп від “Голосу” Ярослав Железняк. “Всі блокуючи постанови по законопроекту №11256-2 щодо підвищення акцизного податку на паливо провалені. … Відповідно, він вступить в силу (як і підвищення акцизів) починаючи з 01 вересня 2024 року”, – сказав він.

Зазначимо: у картці законопроєкту на сайті Верховної Ради зазначається, що документ уже підписано її головою Русланом Стефанчуком. А також направлено на підписання президенту Володимиру Зеленському.

Нагадаємо: раніше в Україні ухвалили законодавче рішення щодо підвищення акцизів на всі види пального. Що в майбутньому неминуче вплине на ціни на АЗС. Проте подорожчання, ймовірно, буде не різким.

Нові акцизи почнуть діяти з 1 вересня – це перший етап. А загальне підвищення затягнеться до 2028 року. Ставки зростуть:

  • на бензини – із поточних 213,5 до 359 євро за 1000 л;
  • на дизель – із поточних 139,5 до 330 євро;
  • на скраплений газ – з поточних 52 до 250 євро (у першій редакції передбачалося зростання до 277 євро, у другій – лише до 70 євро).

Водночас, за підрахунками економіста, члена Економічного дискусійного клубу Олега Пендзина, подорожчання бензину на тлі зростання акцизів становитиме 8-9 грн/л. Однак зростання цін буде поступовим – настільки вартість палива зросте лише до 2028 року.

Експерт вважає, що подорожчання автомобільного пального для українців може пройти майже непоміченим. Адже насамперед вартість ресурсу в країні зараз залежить від цін у Європі.

“Зростання на 8-9 грн буде до 2028 року. Зараз у нас збільшення йде невелике. Акциз на тонні бензину зростає з 213 євро за тонну до 242 євро. Таке зростання додасть 1-1,5 грн за літр. До 2028 року у нас буде акциз 359 євро на тонні, це фактично європейська цифра. Воно справді додасть 8-10 грн”, – розповів економіст.

Ольга Степанова

Recent Posts

Президент Бразилії “образився” на критику від Зеленського і зробив гучну заяву

Президент Бразилії Лула да Сілва заявив, що у війні РФ проти України він "не може…

9 хв. ago

«Різав усіх, кого бачив». У Португалії семикласник поранив ножем шістьох дітей

У місті Азамбужа, що неподалік від португальської столиці Лісабона, 12-річний учень однієї зі шкіл поранив…

17 хв. ago

Повели в кайданках: українського боксера Олександра Усика затримали в Кракові (відео)

Українського боксера Олександра Усика затримали в аеропорту Кракова. Про це повідомив народний депутат, перший заступник голови комітету…

26 хв. ago

Банки зливатимуть інформацію про клієнтів та їхні рахунки в поліцію: закон вже у Раді

В Україні змінять правила реагування банків у разі отримання запитів від поліції щодо махінацій з коштами. Про…

28 хв. ago

Королівський експерт розкрив нові подробиці останнього дня життя Єлизавети ІІ

Королівський експерт Роберт Гардман у своїй новій книзі "Король, Карл III: новий король, новий двір.…

37 хв. ago

З бюджету щороку “зникає” 10 млрд доларів: хто курує українську податкову і які там схеми

Податківці дедалі більше говорять про неминуче і значне підвищення податків в Україні. А тим часом…

44 хв. ago