Українцям нарахують податки на старі квартири та будинки: озвучено суми

В Україні податок на нерухомість стягується, якщо площа житла перевищує встановлений норматив. Для квартир цей норматив становить 60 квадратних метрів, а для будинків — 120 квадратних метрів. Про це повідомив начальник управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Львівській області Володимир Коваль.

“Платниками податку є особи, у власності яких перебувають квартира понад 60 кв. м і (або) будинок — понад 120 кв. м або квартира та будинок, загальна площа яких більша за 180 кв. м. тоді ця особа є платником податку на нерухоме майно” відмінні від земельної ділянки”, — пояснили у відомстві.

Ставка податку на нерухомість не може перевищувати 1,5% від мінімальної заробітної плати і визначається місцевими органами влади. Наприклад, у Львові за 2023 рік податок на нерухоме майно, не пов’язане із земельною ділянкою, розраховується виходячи зі ставки 1% від мінімальної заробітної плати. Це нижче, ніж попереднього року, коли ставка сягала 1,5% від мінімальної зарплати.

Податок за минулий рік розраховується виходячи із заробітної плати на 1 січня 2023 року. Це означає, що податок за квартиру площею 100 квадратних метрів необхідно сплатити за 40 квадратних метрів. У містах, де ставка податку становить 1,5% від мінімальної заробітної плати (100,5 грн), сума податку буде 4020 грн (виплачується раз на рік). У Львові, де ставка податку дорівнює 1%, розмір податку становитиме 2680 грн.

Податок необхідно сплатити протягом 60 днів з моменту отримання податкового попередження (ППР).

“Перехід податкової служби на електронні сервіси зручний як для платників податків, так і для нас, податкових адміністраторів, адже це істотно прискорює процес взаємодії та обміну рішеннями”, — зазначив Володимир Коваль.

У 2024 році українці повинні будуть сплатити податки за 2023 рік. Повідомлення про необхідність сплати податків мали бути надіслані до 1 липня. У Державній податковій службі повідомили, що розіслали понад 3,2 мільйона податкових повідомлень на загальну суму 6,6 мільярда гривень, з яких 1,6 мільярда вже надійшло до місцевих бюджетів.

Таким чином, у середньому кожному українцю довелося заплатити по 2062,5 грн. Базою оподаткування слугує загальна площа житлової та нежитлової нерухомості, включаючи частки в ній. Ставки податку для житлових і нежитлових об’єктів встановлюються місцевими радами залежно від їхнього розташування і типу.

Ставки податку не можуть перевищувати 1,5% від мінімальної заробітної плати, встановленої на 1 січня звітного року. У 2023 році мінімальна заробітна плата становила 6700 гривень, тому максимальна ставка за квадратний метр не може перевищувати 100,5 гривень.

Якщо загальна площа квартири перевищує 300 квадратних метрів, а будинку — 500 квадратних метрів, сума податку збільшується на 25 000 гривень на рік на кожен такий об’єкт. Повідомлення про необхідність сплати податку надсилаються платникам до 1 липня року, що настає за звітним.

Сплатити податок необхідно протягом 60 днів з дня вручення повідомлення. Платники мають право звернутися до податкових органів для звірки даних.

Ольга Степанова

Recent Posts

Стало відомо, хто може отримати пенсію загиблого військового

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії,…

6 хв. ago

На Троєщині стали трамваї: що сталося?

У Деснянському районі Києва через технічні причини зупинилися трамваї. Про це повідомляє «Київпастранс». Зокрема, йдеться про маршрути…

18 хв. ago

У Києві погіршився стан повітря: у чому причина

У Києві вранці 20 вересня фіксують тимчасове погіршення стану повітря. Ймовірною причиною називають пожежі в…

43 хв. ago

Politico: Грузія може втратити безвізовий режим із ЄС

Європейський Союз готовий призупинити дію безвізового режиму для громадян Грузії через відступ від демократії та…

54 хв. ago

Дешевше не їздити: як зміниться вартість автогазу до кінця року

Власникам автомобілів з ГБО слід готуватися до суттєвого зростання цін на скраплений газ до кінця…

1 годину ago