Українцям доведеться працювати довше: чи планують підвищення пенсійного віку в Україні

Уряд планує вжити заходів, щоб стимулювати українців працювати довше. Це передбачає поліпшення умов праці та підтримку для старших працівників, щоб забезпечити їхню активну участь у трудовому процесі. Про це повідомила міністерка соціальної політики України Оксана Жолнович в інтерв’ю виданню “Укрінформ”.

За її словами, уряд не збирається підвищувати пенсійний вік. Вона пояснила, що стандарт, запроваджений у 2017 році, вважається оптимальним і має залишитися без змін.

Цей стандарт стосується не віку громадян, а кількості відпрацьованих років. Проте люди можуть виходити на пенсію у віці 65 років у будь-яких випадках. Жолнович зазначила, що це цілком розумний варіант.

“Людина в 65 років — це не дідусь із сивою бородою. Це ще дуже активна особистість, яка хоче бути затребуваною в суспільстві, має хороші можливості робити внесок в економіку та чудовий досвід. З огляду на ці обставини, нам потрібно створювати умови, щоб люди пенсійного віку хотіли долучитися до роботи, і щоб роботодавці також розглядали їх як цінний ресурс”, — сказала вона.

Отже, у міністерстві мають намір зосередитися на відновленні навичок літніх людей і наданні їм нових знань, особливо в галузі цифрової грамотності. Це дасть їм змогу довше зберігати активність на ринку праці.

“Тому одне з наших завдань — не залишати людей у “чотирьох стінах” якомога раніше, а зберегти цю соціальну активність”, — додала міністр.

Жолнович вважає, що пенсія може призвести до певної десоціалізації, оскільки зникає необхідність регулярно відвідувати роботу і бути частиною соціального середовища.

Нагадаємо, деякі пенсіонери, які працювали в певних професіях і проживають у сільській місцевості, можуть не платити за комунальні послуги. Однак також важливо, щоб їхній середньомісячний дохід становив не більш ніж 4 240 гривень.

Ольга Степанова

Recent Posts

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

4 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

14 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

26 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

42 хв. ago

Експерти пояснили небажання Путіна оголошувати нову хвилю мобілізації

Росія наразі не планує оголошення нової хвилі мобілізації в короткостроковій або середньостроковій перспективі, оскільки президент…

42 хв. ago

Стало відомо, хто може отримати пенсію загиблого військового

Попри війну, українці продовжують отримувати пенсії та соціальні виплати. В Україні існує декілька видів пенсії,…

54 хв. ago