Уряд дозволить бронювати від мобілізації більше людей – кого та за яких умов

Український бізнес може отримати можливість бронювати своїх працівників, надаючи безплатні послуги військовим. Це передбачено новою категорією “економічної мобілізації”, яку планують внести до законопроекту про економічне бронювання.

Про це повідомляє “Суспільне” з посиланням на коментар народного депутата Дмитра Наталухи.

За словами Наталухи, ухвалення закону про економічне бронювання є надзвичайно важливим для країни під час воєнного стану. Зокрема, цей законопроект підтримують всі найбільші бізнес-асоціації України, включаючи Європейську асоціацію, спілку українських підприємців та інші.

Економічне бронювання. Фото з відкритих джерел

“Казати, що ми не підтримуємо цей законопроект, це означає сказати бізнесу, що ми не підтримуємо вас”, – зазначив Наталуха.

Нардеп підкреслив, що без прозорої системи бронювання працівників українські підприємства будуть працювати неефективно до кінця року, і ця неефективність лише зростатиме. Новий законопроект передбачає, що підприємства зможуть бронювати працівників, сплачуючи за них 20 тисяч гривень на місяць.

Наталуха навів приклад СТО у прифронтових містах, які ремонтують військові машини. Багато з цих компаній не мають фінансової можливості сплачувати 20 тисяч гривень за бронювання працівників, але вони користуються попитом серед військових.

“Для таких компаній ми вводимо категорію економічної мобілізації. Це означає, що СТО укладає контракт із військовою бригадою на безкоштовні послуги в межах 80 тисяч гривень на місяць, і за це отримує право забронювати чотирьох працівників”, – пояснив депутат.

Дмитро Наталуха і його колеги зараз працюють над тим, щоб інтегрувати концепцію економічної мобілізації в законопроект про економічне бронювання. Це дозволить збалансувати систему і зняти напругу серед підприємств, які не мають достатньо коштів для сплати за бронювання.

“Ми хочемо залучити максимально ефективно економічні ресурси на користь війська та таким чином розв’язати цю проблему”, – підсумував Наталуха.

Ольга Степанова

Recent Posts

Мобілізація в Україні: скільки діє “броня” від призову

В Україні військовозобов'язані можуть отримати відстрочку від мобілізації на строк до 90 днів, як повідомляє…

7 хв. ago

У YouTube з’явилася кнопка “Хайп”

Головний відеохостинг планети YouTube почав розгортати нову функцію для користувачів. Ця опція пропонує глядачеві зайняти…

21 хв. ago

До 80 тисяч гривень на дім: кияни можуть отримати безкоштовні генератори

Київська міська влада запровадила програму часткової компенсації вартості генераторів та сонячних батарей для багатоквартирних будинків.…

29 хв. ago

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

2 години ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

2 години ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

2 години ago