Переселенці масово повертаються додому попри небезпеку: названо причини

Українці, які покинули свої домівки після початку повномасштабної війни, масово повертаються додому. Причому їх не лякає небезпека поблизу територій, де йдуть активні бойові дії. Названо причини змін, які спостерігаються у суспільстві.

Переселенці – люди зі статусом внутрішньо переміщених осіб – змушені повертатися додому попри ризик опинитися в окупації та регулярні обстріли з боку російських окупантів. Влада урізає їм виплати, оренда житла і продукти харчування дорогі, а з працевлаштуванням виникають складнощі.

Голова робочої групи з питань житла тимчасової спецкомісії із захисту прав переселенців у парламенті Максим Ткаченко зазначив, що українці повертаються навіть у населені пункти, тимчасово окуповані РФ.

На початку повномасштабної війни держава виплачувала ВПО по 3000 грн на дітей та по 2000 грн на дорослих. Наразі більшості переселенців обмежили грошову допомогу. Її залишили лише вразливим категоріям населення.

За словами Ткаченко, значна частина внутрішньо переміщених осіб потребує фінансової підтримки, тому що вони орендують квартири. У великих містах у західному регіоні дешевше 9000 грн житло винайняти не вдасться. У селах нерухомість доступніша, проте з комунальними послугами також вийде кругленька сума.

За словами Максима Ткаченко, у Державній міграційній службі України та Офісі Омбудсмена надали дані про 130 тисяч переселенців, які повернулися додому. Нардеп наголосив, що народні обранці закликали мерів міст забезпечити адекватні ціни на житло для ВПО, а не “обдирати” їх.

Але ситуація на краще не змінилася, до того ж у Мінреінтеграції пояснили, що на зменшенні фінансування переселенців наполягали міжнародні партнери. За міжнародними нормами вказано, що адаптація ВПО займає два роки. І ті, кому вдалося налагодити життя за межами рідного міста чи села, не мають отримувати допомоги від держави.

Експерт із соціальної та економічної політики Павло Розенко наголосив, що Кабмін ухвалив неправильне рішення, відібравши виплати у ВПО.

“Уряд вирішив, що працездатним переселенцям не потрібна допомога від держави. Виживайте як хочете, дбайте про себе самі — виходить так. Необхідність влаштування на роботу на новому місці ніхто не скасовував, але ж грошову допомогу платили, щоб людина могла орендувати житло. Нова робота не вирішить житлове питання, не кожен переселенець навіть за 10 років заробить на квартиру в іншому місті”, – цитує аналітика “Фокус”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

21 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

22 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

24 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

34 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

36 хв. ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

37 хв. ago