Як вибрати правильний лічильник, щоб не переплачувати за газ

Які бувають лічильники:

Мембранні (камерні) лічильники – це найпопулярніша побутова модель. Вона легка в монтажі, безпечна та стійка до зношування. Ще одна перевага – низька ціна на пристрій. Проте ці прилади чутливі до низьких температур і створюють сторонній шум при роботі. Через вплив холоду лічильник може вести неточний облік спожитого газу.

Роторні лічильник – вони менші та дешевші за попередній варіант, але не популярні серед користувачів. Ці пристрої чутливі до домішок газу, які можуть забруднювати механізм. А ще вони шумлять і є вибухонебезпечними.

Електронні лічильники – вони компактні, точно вимірюють спожитий газ, легкі у встановленні і не створюють багато шуму при роботі. Недоліком цього пристрою є його ціна, він дорожчий за два попередні варіанти, а також його складно ремонтувати.

Смартлічильники – ці прилади поєднують лічильник та електронний модуль з Wi-Fi модемом. Вони автоматично передають показники оператору, точно і вчасно виявляють втрату газу.

Що врахувати при виборі лічильника

Перш за все споживачам слід враховувати сторону, з якої до будинку чи квартири під’єднуватиметься газ. Відповідно, треба купувати моделі з лівим чи правим підключенням. Інакше пристрій встановлять у неправильному положенні й знімати показання вам буде незручно.

Також треба порахувати кількість приладів, що працюють на газу. А вже відштовхуючись від цього, вибирати лічильник за пропускною спроможністю.

При цьому у Нафтогазі наголошують, що перед покупкою приладу обліку слід звернутися до представника вашого оператора газорозподільних мереж, щоб отримати детальну консультацію.

Якою має бути пропускна спроможність приладу і типорозмір

Для квартир і будинків споживачам достатньо буде установити побутовий лічильник із пропускною спроможністю до 6 куб. м/год.

Порахуйте скільки газових приладів у вас вдома і яку кількість газу вони разом споживатимуть за годину. Цю інформацію можна перевірити в інструкції до техніки. Використовуючи ці дані, виберіть відповідний прилад за показниками із таблиці.

Як вибрати лічильник (скриншот)

Додамо, що в середньому лічильник служать 20-25 років за ідеальних умов без впливу негативних факторів. Періодично прилад треба здавати на повірку. Залежно від класу лічильника вона здійснюється один раз на 2 або 8 років, згідно з чинним законодавством.

Джерело: rbc.ua

Ольга Степанова

Recent Posts

Побачення наосліп та стрімкий роман: історія кохання Меган і Гаррі

Історія кохання Меган Маркл і принца Гаррі почалася практично з побачення наосліп, яке парі влаштувала…

3 хв. ago

Скільки готові заплатити українці, щоб не воювати, якби була така можливість

В Україні вже багато років йде повномасштабна війна, але, далеко не всі мають можливість та…

18 хв. ago

В Ірані гелікоптер з президентом Раісі потрапив в авіакатастрофу: перші подробиці

Вертоліт з президентом Ірану Ібрагімом Раїсі здійснив жорстку посадку, повідомило в неділю іранське державне телебачення…

24 хв. ago

“Ліга Сміху” втрапила в скандал через жарти про ухилянтів в Тисі

Телевізійне комедійне шоу "Ліга Сміху" опинилося у центрі скандалу слідом за "Кварталом 95". Артисти команди "Фам…

26 хв. ago

Виїзд чоловіків призовного віку за кордон: чи перевірятимуть оновлення даних

У Державній прикордонній службі України запевняють, що не перевірятимуть оновлення військово-облікових даних у чоловіків призовного…

29 хв. ago

Не тільки співробітники ТЦК: хто тепер може вручати повістки – довгий список

Не забудьте, що з 18 травня всі військовозобов'язані повинні оновити свої дані. Деталі щодо того, що прописано…

1 годину ago