В Україні очікується нове здорожчання цін на продукти: і це буде боляче

Якщо вам здавалося, що ціни на продукти вже досягли свого піку, приготуйтеся — у листопаді нас чекає черговий “раунд” здорожчання, і він обіцяє бути справжнім “космосом” для вашого гаманця. Експерти попереджають, що ситуація стане лише гіршою, а продукти, які ще нещодавно здавалися доступними, знову підскочать у ціні.

Чому зростають ціни

Олег Пендзин, економіст і керівник “Економічного дискусійного клубу”, розповів виданню “Главред”, що до кінця листопада ціни на окремі категорії продуктів злетять ще вище. За його словами, сезон найнижчих цін — це серпень і вересень, а далі все починає “топити” інфляція. Особливо це помітно по так званій борщовій групі: картопля, цибуля, морква, буряк та капуста. І якщо раніше вони здавалися доступними, то зараз стають справжнім викликом для бюджету українців.

Вже зараз ціни на картоплю підскочили майже на 70%, а борщова група в середньому зросла на 40-45%. І це ще не кінець. Все буде залежати від курсу гривні та макроекономічної стабільності, яку, здається, тримати стає дедалі складніше.

“Гра на виживання” аграріїв

Денис Марчук, заступник голови Всеукраїнської аграрної ради, уточнив, що очікуваний ріст цін на овочі буде викликаний не тільки інфляцією, але й сезонними факторами та обмеженням пропозиції на ринку. Через посуху цього року українські аграрії зібрали значно менше посадкового матеріалу, ніж планували, що робить зберігання врожаю ще складнішим.

Як пояснює Марчук, попит залишається стабільним, але пропозиція скорочується. Це означає, що до кінця року нас очікує зростання цін до 15%, якщо ситуація з електропостачанням залишиться стабільною. Але якщо Росія знову почне атакувати енергетичну інфраструктуру, аграріям доведеться запускати промислові генератори, і тоді ціни на електроенергію, що досягатимуть 30 гривень за кіловат, “закладуть” у вартість продуктів.

Романчук Микола

Recent Posts

Дешевше та ефективно: Україна розробляє дрон для перехоплення «Шахедів» — The Telegraph

Україна активно працює над створенням безпілотника, здатного ефективно протистояти російським дронам-камікадзе Shahed-136, іранського виробництва. Про…

8 хв. ago

Один мобілізований коштує мільйон триста, – економіст про економічне бронювання

Поки в Україні вирішується доля економічного бронювання, економісти попереджають про можливі наслідки для економіки держави.…

14 хв. ago

Топ-10 прокурорів України з захмарними пенсіями: хто отримує мільйони

Українські журналісти розкрили шокуючі деталі: топові прокурори країни отримують такі пенсії, які змусили б вас…

24 хв. ago

Їсти і худнути: ці продукти допоможуть у боротьбі із зайвою вагою

Скинути вагу — це завжди виклик, але правильно підібрані продукти можуть зробити процес легшим та…

29 хв. ago

Зеленський обурився корупцією у МСЕК, фальшивою інвалідністю прокурорів та скликав РНБО

Президент України Володимир Зеленський різко відреагував на корупційні схеми в медико-соціальних експертних комісіях (МСЕК). У…

1 годину ago

Ексмера Владивостока, засудженого на 15 років, відправляють на фронт в Україну

Колишній мер Владивостока Ігор Пушкарьов, якого засудили на 15 років за корупцію, тепер підписав контракт…

1 годину ago