Один мобілізований коштує мільйон триста, – економіст про економічне бронювання

Поки в Україні вирішується доля економічного бронювання, економісти попереджають про можливі наслідки для економіки держави. Тимчасове призупинення процедури викликало хвилю дискусій, а до 15 листопада 2024 року планується провести аудит рішень, прийнятих урядом щодо бронювання військовозобов’язаних.

Чому бронювання важливе для економіки?

Виконавчий директор Економічного дискусійного клубу Олег Пендзин пояснив, що економічний комплекс України побудований на основі підприємств, які наповнюють бюджет держави. За його словами, заброньовані працівники є невід’ємною частиною цих процесів, адже вони забезпечують стабільну роботу бізнесу.

“Якщо людину мобілізували, робоче місце залишається пустим. Замінити такого працівника буде складно — потрібен час для навчання новачка та наявність необхідних кваліфікацій”, — наголошує Пендзин.

Призупинення бронювання: що сталося

Економіст зазначив, що тимчасове припинення бронювання, ймовірно, пов’язане з реакцією Володимира Зеленського, який виступив проти бронювання 1,5 мільйона осіб. Через це уряд переглянув правила, які визначають критично важливі підприємства, та залишив право на бронювання лише за міністерствами. Усі прийняті рішення будуть перевірені та переглянуті.

Пендзин попереджає, що такі дії можуть призвести до того, що частина підприємств зупинить свою роботу, що стане загрозою для наповнення бюджету. “Економіка має працювати, інакше не буде грошей на утримання вже мобілізованих вояків”, — підкреслює він.

Витрати на мобілізацію: мільйони з бюджету

За підрахунками економіста, один мобілізований коштує бюджету України 1,3 мільйона гривень на рік. Ця сума не включає міжнародну допомогу та донати від партнерів. Пендзин наголошує, що для підтримки фінансової стабільності держави потрібно чітко визначити, які підприємства є критичними для безпеки та оборони країни.

“Економіка буде функціонувати лише тоді, коли ключові фахівці залишатимуться на своїх місцях, а не відправлятимуться на фронт. Потрібно формувати стратегію, яка захистить фінансові інтереси країни, адже без цього бюджет не витримає навантаження”, — підсумував експерт.

Романчук Микола

Recent Posts

Зима 2024 здивує українців: синоптики зробили несподіваний прогноз

Лютий мороз чи аномальне тепло? Синоптики привідкрили завісу над тим, якою буде погода взимку в…

38 хв. ago

Війська КНДР в Україні: США та Словенія скликають термінове засідання Радбезу ООН

У понеділок Рада Безпеки ООН збереться на спеціальне засідання для обговорення безпекової ситуації в Україні,…

53 хв. ago

Впав і вдарився головою: Президент Бразилії скасував поїздку на саміт БРІКС у Росії

Президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва отримав травму у своїй резиденції, ударившись головою. Через…

57 хв. ago

Санду лідирує на президентських виборах у Молдові: ЦВК підрахувала понад 50% голосів

У Молдові завершилося голосування на президентських виборах та референдумі щодо євроінтеграції, а Центральна виборча комісія…

1 годину ago

Аеропорт у Новій Зеландії ввів обмеження на довгі обійми пасажирів

Аеропорт Дунедін у Новій Зеландії викликав справжній шквал емоцій та дискусій у мережі через новий…

2 години ago

Секрети довголіття: ці продукти повільно “вбивають” ваш мозок

Що ми їмо — це не лише про фігуру, але й про здоров'я мозку. Виявляється,…

2 години ago