У реєстрі “Оберіг” автоматично з’являться дані про тих, хто ніколи не відвідував ТЦК

В Україні вдосконалили процеси оновлення даних військовозобов’язаних, тож тепер у реєстрі “Оберіг” з’являтиметься інформація про тих чоловіків, які ніколи не відвідували ТЦК. Крім цього, постановка на військовий облік парубків до 25 років відбуватиметься автоматично без проходження ВЛК, зокрема й тих, які перебувають за кордоном.

Про все це йдеться в постанові Кабінету міністрів №932 від 16 серпня 2024 року. Згідно з документом, ці зміни потрібні для прискорення формування бази даних про громадян, яких можуть призвати на військову службу.

У реєстрі “Оберіг” ТЦК “побачить усіх”

Розроблений Міноборони реєстр військовозобов’язаних “Оберіг” раніше “не бачив” дані про окремих чоловіків, які з тих чи інших причин ніколи не ставали на військовий облік і не відвідували ТЦК. Але тепер цю прогалину виправлять шляхом автоматичної передачі даних із інших реєстрів.

Згідно з постановою, внесення відомостей до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів “Оберіг” і взяття на військовий облік чоловіків від 16 років (яким у рік взяття на облік виповнюється 17 років) до 25 років (зокрема тих, які перебувають за межами України), буде здійснюватися через електронну інформаційну взаємодію Демографічного реєстру, відомчої інформаційної системи Державної міграційної служби та реєстру “Оберіг” засобами системи Трембіта.

Тобто, дані з Демографічного реєстру потраплять до “Оберегу” автоматично і для цього не потрібно буде, аби ТЦК вносило їх “вручну”.

Державна міграційна служба протягом 10 робочих днів повинна забезпечити формування переліку чоловіків від 16 до 60 років, відомості про яких підлягають внесенню до реєстру, з урахуванням інформації Демографічного реєстру та відомчої інформаційної системи ДМС, а також передати їх до Адміністрації Державної прикордонної служби України.

Зі свого боку Міноборони протягом 10 робочих днів із дня отримання від Адміністрації ДПСУ відомостей про чоловіків від 16 до 60 років повинно забезпечити внесення записів або змін до записів в “Оберіг”.

Взяття на військовий облік чоловіків до 25 років

У постанові Кабміну вказано, що Адміністрація ДПСУ протягом 10 днів із дня отримання переліку громадян України від ДМС разово організовує його обробку за допомогою інформаційно-комунікаційної системи прикордонного контролю Гарт-1 та доповнює зазначений перелік відомостями про дату виїзду за межі України щодо українців, які перетнули державний кордон, та не повернулися на територію України.

До “Оберегу” будуть вноситися відомості про чоловіків від 17 (від 16, якщо 17 виповнюється у рік взяття на облік) до 25 років, які не перебувають на військовому обліку, для взяття на нього без проходження медичного огляду. Це ж стосується чоловіків такого ж віку, які перебувають в Україні і звернулися за оформленням (зокрема замість втраченого або викраденого) чи обміном паспорта громадянина України або закордонного. Також до “Оберегу” потраплять дані їхніх однолітків, які звернулися за отриманням таких же послуг до паспортного сервісу за кордоном.

Зазначається, що до реєстру “Оберіг” потраплять такі дані про чоловіків 16-25 років, як відцифрований образ обличчя, місце проживання та місце перебування, реквізити паспорта, реєстраційний номер облікової картки платника податків, відомості про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання чи залишення на постійне проживання за кордоном, або повернення в Україну.

Ольга Степанова

Recent Posts

Більше не в моді: ці речі треба викинути зі свого гардеробу, вони вже давно в антитрендах

Так, усім відомо, що мода циклічна. Однак є такий одяг, який уже давно поза межами…

5 хв. ago

Водіям дали всього 10 днів: як уникнути неочікуваних штрафів

Все більше водіїв в Україні встановлюють газобалонне обладнання (ГБО) на свої автомобілі, незважаючи на зростання…

7 хв. ago

Байден надихає Путіна і лякає “слабкодухих” на кшталт Шольца, – The Economist

Американське вето на глибокі удари по РФ надихає Володимира Путіна на продовження агресії і одночасно розхолоджує…

29 хв. ago

Тепер будемо ховатись не від ТЦК, а від поштарів: українцям почали масово розсилати повістки

17 вересня відбулася перша в Україні централізована розсилка повісток у електронному форматі. Як повідомляє Ukrainian…

33 хв. ago

“Корисний і не містить калорій”: Мішель Обама випустила безалкогольний напій

У мережі став вірусним відеоролик за участю Мішель Обами. Покупці одного з магазинів самообслуговування торгової мережі…

36 хв. ago

У Москві в руках чоловіка вибухнув ґаджет під час атаки на “Хезболлу”

У середу, 18 вересня, коли в Лівані відбулася друга хвиля вибухів пристроїв зв’язку, внаслідок якої…

53 хв. ago