На військовий облік поставлять усіх: ТЦК виявлятимуть ухилянтів автоматично

Реєстр військовозобов’язаних, призовників та резервістів “Оберіг” раніше “не бачив” інформацію про чоловіків, які ніколи не відвідували ТЦК. Але відтепер у реєстрі автоматично з’являться особисті дані всіх громадян чоловічої статі віком від 16 до 60 років, хто коли-небудь подавав документи на оформлення паспорта громадянина України чи закордонного паспорта.

Про це йдеться у постанові Кабінету міністрів України від 16 серпня 2024 р. №932 “Про реалізацію експериментального проєкту з автоматичної верифікації та перевірки відомостей про призовників, військовозобов’язаних та резервістів”.

Поставлення на військовий облік призовників та військовозобов’язаних відбуватиметься без візиту до ТЦК та проходження військово-лікарської комісії, а також незалежно від перебування громадянина на території України чи за кордоном. Це дозволить прискорити формування актуальної бази даних про всіх українців, яких можуть призвати до служби в армії.

“Дані щодо всіх чоловіків від 16 до 60 буде актуалізовано через реєстри Державної міграційної служби, Мін’юсту та Адміністрації Державної прикордонної служби. Всі необхідні дані збиратимуться з інших реєстрів” – пояснила заступниця міністра оборони з питань цифровізації Катерина Черногоренко. 

Таким чином  інформаційна взаємодія між електронними ресурсами забезпечить автоматичну актуалізацію бази даних “Оберіг” і своєчасну постановку на військових облік усіх громадян України чоловічої статі.

Зокрема реєстр “Оберіг” отримає такі дані українців:

  • прізвище, ім’я та по батькові;
  • відцифрований образ обличчя;
  • місце проживання;
  • місце перебування;
  • реквізити паспорта;
  • індивідуальний податковий номер;
  • відомості про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання або залишення на постійне проживання за кордоном;
  • дату виїзду за кордон або повернення в Україну.

Загалом на реалізацію цього експерименту Державній міграційній службі, Державній прикордонній службі та Міністерству оборони виділили 30 робочих днів. Після цього у реєстрі “Оберіг” з’являться відомості про громадян України чоловічої статі віком від 16 до 60 років, які з тих чи тих причин своєчасно не встали на військовий облік.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

3 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

3 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

3 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

3 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

3 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

3 години ago