Погрози журналістці Калюжній: поліція зареєструвала заяву за двома статтями

У середу, 19 червня, журналістка BIHUS.Info та воєнна кореспондентка Анна Калюжна заявила про погрози вбивством та зґвалтуванням щодо себе та своїх батьків й поліція відкрила справу щодо інциденту. Про це інформує “Суспільне”.

Як повідомляється, правоохоронці прийняли її заяву, кваліфікувавши справу за двома статтями: “перешкоджання журналістській діяльності” (стаття 171 ККУ), а також “погрози близьким журналіста” (стаття 345-1 ККУ).

“Я більше переживаю за те, щоб не нашкодити іншим людям. По перше, я за рідних переживаю, а за себе — то таке”, — прокоментувала вона.

Голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин заявив “Суспільному”, що на журналістів тиснути “не дозволений нікому”.

“Тиск на журналістів не дозволено нікому, незалежно від того чи носять вони “піксель”, піджак, або будь-який інший вид одягу”, — заявив нардеп.

Також він повідомив, що профільний комітет відслідковуватиме, як справа рухатиметься далі.

“Ми на контакті, тому сподіваюсь, що правоохоронці спрацюють оперативно і не допустять безкарного тиску на журналістів”, — сказав Юрчишин.

Він висловив переконання, що подібні заяви не є позицією всієї 3-ї штурмової бригади, а лише “окремого представника” цього військового з’єднання. Тому, зазначив він, цю думку потрібно “чітко розділяти”.

“Я переконаний, що з ним мають спілкуватися правоохоронні органи”, — додав Юрчишин.

Як відреагували роботодавці Калюжної

Водночас у редакції Bihus.Info наголосили, що військові звитяги тих, хто захищає нашу незалежність, жодним чином не виправдовують погроз, які лише поглиблюють проблеми в нашому суспільстві, які на руку нашому ворогу.

“Ми розуміємо, що це не позиція всієї бригади. Але подібні погрози навіть від окремих представників на емоціях – ницість”, — йдеться у заяві редакції.

“Чорний список” Кухарчука

Зазначимо, що командир 2-го штурмового батальйону 3-ї ОШБр Дмитро Кухарчук 19 червня опублікував допис, в якому перерахував журналістів, з якими, на його думку, не варто мати справу “нікому з військових”. Серед них, окрім самої Калюжної, також були військкори Ірина Баглай, Діана Буцко, Юрій Гайдай та інші.

Пізніше військовий прибрав Юрія Гайдая з “чорного списку”.

“Гайдая розбанив зі списку. Він нічого поганого не сказав”, — визнав Кухарчук, перепросивши.

Ольга Степанова

Recent Posts

Не наші методи: нардеп “Слуги народу” вважає, що гроші добровольцям ЗСУ не потрібні

Народний депутат Ігор Кривошеєв називає виплати військовим "неправильною мотивацією". Народний депутат від "Слуги народу" Ігор Кривошеєв вважає,…

4 хв. ago

Через густий туман у Києві трапилось багато серйозних ДТП: подробиці та фото, відео

У суботу, 5 жовтня, Київ опинився в умовах густого туману, що спричинило значне ускладнення ситуації…

18 хв. ago

Окупанти будуть атакувати Запоріжжя: у ЗСУ спрогнозували, кили буде гаряче

Ситуація на Запорізькому напрямку неспокійна. Окупанти можуть активізувати штурми вже найближчими днями. Але прямо зараз активність росіян…

37 хв. ago

Українцям пропонують виживати на 3000 гривень: у владі кажуть – це реально

Проєкт державного бюджету на 2025 рік передбачає замороження соціальних стандартів через обмежені ресурси. Зокрема, підвищення…

50 хв. ago

Захід перейшов до потужного тиску на Зеленського з метою припинення війни – El Pais

Союзники України розпочинають новий етап тиску на Київ, щоб домовитися про закінчення війни. Про це…

57 хв. ago

“Це найкращий доказ”: кумедне відео зі сніговою людиною стало вірусним у соцмережах

Вірусна поява в лісах Оклахоми міфічної істоти Бігфута, схожої на снігову людину, викликала бурю емоцій в…

1 годину ago