Поведуть на медкомісію. Чи чекає мобілізація на знятих із військового обліку до 2014 року

В Україні з 18 травня діє закон про мобілізацію. Вимоги стали жорсткішими — кожен чоловік віком від 18 до 60 років зобов’язаний оновити особисті дані та пройти військово-лікарську комісію (ВЛК). Але існує так звана спірна категорія — зняті з військового обліку за станом здоров’я. Українське законодавство не дає чіткої відповіді на питання, що їм робити зараз: повторно проходити медкомісію, чи достатньо лише оновити дані.

Українські адвокати у сфері військового права говорять про концептуальну різницю в поняттях “знятий” і “виключений” із обліку. Два формулювання відрізняються за результатами та юридичними підставами, коментує адвокат компанії Riyako & Partners Микола Максимов.

  • “Виключений” втрачає статус військовозобов’язаного, його не можна призвати під час мобілізації та вручити повістку. Така людина не зобов’язана проходити ВЛК й оновлювати дані. Поняття “виключений” — постійне та залежить від року ухвалення.
  • “Знятий” — тимчасовий захід, що не звільняє від статусу військовозобов’язаного. Призовнику доведеться оновлювати військово-облікові дані, проходити ВЛК, повідомляти військкомати про зміну місця проживання та виконувати інші обов’язки статусу, незалежно від дати його присвоєння.

У судовій практиці Максимова був випадок, коли мобілізували чоловіка, якого виключили з військового обліку 2012 року. Суд визнав призов до ЗСУ справедливим: за новими правилами треба підтверджувати право на виключення.

“Скажу, що на практиці це складне питання. Виключених із військового обліку можуть направити на повторну медкомісію. Закони ясно не прописують їхні права й обов’язки, тому й чіткого розуміння немає”, — розповідає Максимов.

Адвокат каже, що в ТЦК були питання щодо військовозобов’язаних, яких зняли з обліку у 2022 році, не кажучи вже про період із 2008 по 2014 роки. Найімовірніше, після 18 травня оновлювати дані треба всім. Таким призовникам призначать повторну ВЛК, і вже керівництво ТЦК вирішить, чи підтверджувати цей статус.

Можна виїжджати з України? Які права дає зняття з військового обліку з 18 травня?

До повномасштабної фази війни в Україні знімали з обліку непридатних до служби в армії. Якщо до 2014 року людей знімали за наказом Міноборони №402 “Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в ЗСУ” як непридатних до служби, то з 18 травня 2024 року для них абсолютно нічого не зміниться, підкреслює член парламентського комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський.

“Жодних військово-лікарських комісій проходити не треба, тому що до оголошення воєнного стану та мобілізації людину визнали непридатною. Якщо знято з обліку — значить, непридатна”, — каже політик.

Критерії військової придатності для знятих із обліку не змінилися, тому зобов’язань проходити ВЛК в них немає. Із 18 травня у зв’язку з дією нового закону про мобілізацію їм треба завантажити застосунок “Резерв+”, зареєструвати електронний кабінет, довантажити туди документ або написати про визнання непридатним до служби, продовжив нардеп.

У правоохоронців можуть виникнути справедливі підозри, як військовозобов’язаного зняли з військового обліку після початку вторгнення РФ. Якщо виявиться корупційна складова, доведеться доводити свою правоту, каже Веніславський.

Якщо справа мобілізованого не дійшла до суду, то в Україні немає механізмів перетворити людину з непридатної на придатну. До того ж знятим із військового обліку за наказом Міноборони №402 дозволено виїжджати з України, додає нардеп.

Схожу заяву робив і представник Генштабу ЗСУ, полковник Юрій Глущенко. Виключеним із обліку у віці від 18 до 60 років не потрібно оновлювати дані в ТЦК, але в держреєстрах і у військовому квитку має бути нова відмітка. Якщо її немає, у працівників ТЦК можуть з’явитися запитання.

Із ВІЛ-інфекцією останнього ступеня — на перекомісію

Не рідкісні випадки, коли військово-лікарські комісії виносять взаємосуперечливі рішення. Повністю непридатних для служби в армії за станом здоров’я з підтвердженими діагнозами змушують робити повторні експертизи.

Одна з українських районних ВЛК, за відомостями військового адвоката Олега Леонтьєва, визнала чоловіка непридатним до служби через наявність у нього ВІЛ четвертого ступеня, найважчої стадії захворювання. Слідом Центральна ВЛК скасувала рішення та направила призовника на повторний медогляд. Фахівців збентежила кількість імунних клітин у крові хворого.

Леонтьєв підкреслює, що ВЛК не надала виразних аргументів про необхідність перегляду рішення. До змін із 4 травня 2024 року до наказу Міноборони №402 усі рішення медкомісій щодо непридатних рядових сержантського складу у воєнний час не потребували підтверджень.

“Зараз усіх непридатних переглядають, якщо людину давно зняли з військового обліку — переглядатимуть, а якщо нещодавно — затверджуватимуть”, — розповідає він.

У знятих із військового обліку до 2014 року можуть виникнути проблеми під час виїзду з України. Прикордонники вимагатимуть у чоловіків, які виїжджають із країни, оновлену відмітку від ТЦК про зняття з обліку, резюмував Леонтьєв.

Нагадаємо, у Генштабі ЗСУ говорили, що виключеним із військового обліку українцям у віці від 18 до 60 років оновлювати дані в ТЦК не треба. У держреєстрах і військовому квитку має бути відповідна відмітка. Якщо вона відсутня, це може викликати запитання в представників ТЦК, тому краще в такому разі все ж таки навідатися до військкомату й отримати її.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

56 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

57 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

59 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago