Слідом за чоловіком можуть мобілізувати машину: до чого готуватися і які авто поїдуть “служити”

Крім мобілізації осіб призовного віку, в Україні ще можуть у рамках мобілізації авто і забрати авто на потреби ЗСУ. Кого це може торкнутися і як працює ця процедура, повідомляє Стіна.

На сайті Верховної Ради опубліковано законопроєкт, у якому детально описано, як відбувається мобілізація авто, хто її проводить і чи отримає власник транспортного засобу якусь компенсацію.

Зокрема, вилучення авто на потреби ЗСУ можливе трьома методами:

  • примусове відчуження;
  • вилучення;
  • мобілізація.

Також є і роз’яснення, в яких випадках застосовується кожен із цих методів. Закон про вилучення автомобіля поширюється тільки на державні підприємства, а транспорт фізичних осіб підлягає або мобілізації, або примусовому відчуженню.

У разі примусового відчуження у власника авто забирають транспортний засіб і право власності на нього.

Власник транспортного засобу повинен отримати попередню або наступну компенсацію в повному розмірі, згідно з вартістю автомобіля.

Для цього машину потрібно оцінити за ринковою ціною, потім складається акт і має бути в документі підпис. З моменту підписання акта рухоме майно передається державі. Примітно, що документ можуть скласти без присутності власника транспортного засобу.

Відмінності між відчуженням і мобілізацією транспорту полягають у тому, що в першому випадку машина “відходить” державі, у другому випадку – ні.

Мобілізувати авто можуть представники ТЦК, центральні та регіональні органи Служби безпеки України, відповідні підрозділи Служби зовнішньої розвідки.

Вилучення авто на потреби ЗСУ у приватної особи проводиться тільки на платній основі. Але є й деякі нюанси. Якщо на території не тривають бойові дії, тоді власнику виплачується повна сума або компенсація.

Якщо йдуть бої, тоді власнику потрібно звертатися до ТЦК із заявою, актом про вилучення майна та висновком про його вартість.

Компенсацію навряд чи вийде отримати швидко, її платять протягом 5 бюджетних періодів після закінчення воєнного стану. Тобто, свої гроші власник отримає в кращому разі протягом 5 років після скасування воєнного стану.

Ольга Степанова

Recent Posts

Тепер біда не лише від «Шахедів»: у ЗСУ розповіли, чим росіяни дедалі частіше атакують Україну

Російські загарбницькі війська дедалі частіше, крім "Шахедів", використовують дрони невстановленого типу. Але вони часто потрапляють…

3 хв. ago

Київ накриє сильна злива: синоптики зробили прогноз погоди на 6 жовтня

У ніч на 6 жовтня Київ та область накриє сильна злива, яка протримається до вечора.…

5 хв. ago

Затримано голову Хмельницької МСЕК, яка викидала сумки з 500 тис. дол. через вікно

Працівники ДБР затримали керівницю Хмельницького обласного центру медико-соціальної експертизи, яку підозрюють у незаконному збагачені. Напередодні у службових кабінетах і…

12 хв. ago

Вчені розгадали секрет привабливості картини “Дівчина з перловою сережкою”

Вчені виміряли реакцію мозку під час перегляду картини "Дівчина з перловою сережкою" Яна Вермера та…

20 хв. ago

Україна перейшла до повільного відступу: NYT описала ситуацію на фронті

В умовах значної чисельної переваги ворога Україна змушена вдаватися до тактики повільного відступу із запеклими боями,…

22 хв. ago

Світло знову продають по 2,64 грн за кВт, але не для всіх: кому пощастило

З 1 жовтня тариф на електроенергію знизиться з 4,32 до 2,64 грн за 1 кВт*год.…

29 хв. ago