Відпустка після мобілізації: міф чи реальність для українських військових

Під час загальної мобілізації дедалі більше українців стають на захист країни, і питання відпусток для них набуває особливого значення. Чи мають мобілізовані право на відпочинок, і коли саме можна скористатися цим правом?

П’ять видів відпусток: що потрібно знати

Після мобілізації військовослужбовець може претендувати на п’ять різних видів відпусток. Найбільша з них — щорічна відпустка, яка триває 30 календарних днів. Проте експерти АрміяInform звертають увагу, що безперервно можна взяти не більше ніж 15 днів. Решту днів доведеться розподілити на інший час протягом року.

Цікаво, що на відміну від цивільного життя, у Збройних силах України немає вимоги відслужити пів року перед тим, як отримати право на відпустку. Після місячної загальновійськової підготовки мобілізовані направляються до своїх підрозділів, де графіки відпусток уже можуть бути затверджені. Можливість отримати відпустку залежить від багатьох факторів, зокрема від комплектації підрозділу та оперативної ситуації.

Відпустка за сімейними обставинами

Для тих, у кого виникли невідкладні справи вдома, передбачена відпустка за сімейними обставинами тривалістю до 10 днів. Вона надається зі збереженням грошового забезпечення. Обставини, що потребують присутності військового, слід детально обґрунтувати у спеціальному рапорті. Проте варто зауважити, що командування може відмовити в наданні такої відпустки через службові потреби.

Заохочення за службу та інші види відпусток

Протягом року військовослужбовець може отримати до 15 днів відпустки за знищену техніку — своєрідне заохочення за успішне виконання бойових завдань.

У разі поранення або хвороби надається відпустка на лікування. Її тривалість визначає лікар, але вона не може перевищувати 12 місяців. Після звільнення з полону військовим також надається відпустка для відновлення сил та здоров’я.

Реальність vs. теорія

Хоча законодавство передбачає різні види відпусток, на практиці отримати їх може бути непросто. Графіки відпусток залежать від бойової обстановки, потреб підрозділу та інших чинників. Командування має право відмовити у відпустці, якщо це може зашкодити виконанню бойових завдань.

Романчук Микола

Recent Posts

Рейди ТЦК у ресторанах і на концертах – це правильно, – Стефанішина

Віцепрем'єрка з європейської інтеграції України Ольга Стефанішина відкрито підтримала рейди ТЦК, що проводяться після концертів…

20 хв. ago

Росія використовує дрони з “лінзою Люнеберга” для обману ППО України: чим це загрожує

Російські окупанти почали активно запускати в український повітряний простір безпілотники, обладнані "лінзою Люнеберга". За словами…

29 хв. ago

Спад мобілізації: Генштаб підтвердив зниження кількості новобранців

Кількість новобранців, що проходять підготовку в навчальних центрах ЗСУ, суттєво знизилась. За словами Василя Румака,…

36 хв. ago

Масштабна ДТП за участі понад 20 авто у Польщі: у згорілих машинах загинули люди

У Польщі, поблизу міста Гданськ, сталася масштабна аварія, яка забрала життя чотирьох людей і залишила…

39 хв. ago

Антициклон принесе потепління: як зміниться погода в Україні

Вже цієї неділі, 20 жовтня, Україну накриє прохолодна погода, з температурою від +9 до +12…

44 хв. ago

США готові виплатити $10 млн за викриття пропагандистів з Telegram-каналу “Рибарь”

Держдеп США готовий виплатити до 10 мільйонів доларів за інформацію, що допоможе ідентифікувати адміністраторів і…

2 години ago