Українці почали отримувати треті платіжки за газ: за що змушують ще заплатити

Цієї осені українці почали отримувати так звані “треті платіжки за газ” — рахунки за техогляд внутрішньобудинкових газових систем. Ця нова вимога регламентована правилами, що набули чинності у 2024 році, і передбачає регулярну перевірку газових мереж у будинках. Проведення огляду може здійснювати або сертифікована компанія, яку обрали мешканці, або ж компанія, що займається розподілом газу, найчастіше це філії “Газмережі“.

Вартість послуг залежить від низки факторів: типу газового обладнання, стану мереж, кількості квартир у будинку та інших параметрів. Згідно з інформацією від “ГазПравди”, графіки техогляду та ціни на ці роботи можна знайти на сайті філій “Газмережі”. Наприклад, у Рівному в одному з багатоповерхових будинків техогляд проводиться раз на три роки, а його вартість складає приблизно 100 гривень на одну квартиру. Тобто, мешканцям таких будинків надходитиме платіжка з сумою трохи більше 100 гривень, а наступний платіж очікується через три роки.

Богдан Гук, головний інженер Львівської філії “Газмережі”, пояснює, що ще у 2018 році відповідальність за технічний стан внутрішніх мереж була покладена на власників будинків. Тоді частина мешканців уклала договори зі спеціалізованими організаціями для проведення перевірок, але багато хто цього не зробив. Як зазначає Гук, під час перевірок фіксуються десятки витоків у кожному будинку, де проводиться огляд. За його словами, вже було усунуто понад 100 тисяч витоків по всій країні.

Оплата за техогляд надходить після фактичного проведення робіт, а графіки обслуговування та орієнтовні ціни доступні на офіційних сайтах “Газмережі”. Комплекс послуг включає огляд газопроводів, перевірку їхньої щільності, тестування під тиском, огляд газового обладнання та обслуговування запірних пристроїв. Це гарантує безпечне використання газу для мешканців будинків.

Романчук Микола

Recent Posts

Північна Корея відправила на війну проти України бійців сил спецоперацій – The Telegraph

Північна Корея перекинула близько 1500 бійців спецпідрозділів до Владивостока, що свідчить про посилення військового співробітництва…

8 хв. ago

Від $130 000: Вперше в історії картину робота-художника буде продано на аукціоні Sotheby’s

Перший у світі ультрареалістичний робот-художник Ai-Da готова зробити революцію у світі мистецтва, коли її остання…

14 хв. ago

Мандрівка у Всесвіт: Учені стверджують, що сон — це портали в інші реальності

Нещодавні дослідження припускають, що під час сновидінь людська свідомість може перетинати межі простору та часу,…

31 хв. ago

НАТО не врятує: Росія захопить країни Балтії за 10 днів – BILD

За оцінками військових експертів, у разі російської агресії НАТО знадобиться щонайменше 10 днів, щоб активувати…

53 хв. ago

Науковці пояснили, чому час прискорюється, коли ми стаємо старішими

Багато хто з нас помічав: чим старшими ми стаємо, тим швидше минає час. Літо, яке…

1 годину ago

Нові штрафи за ремонт та миття авто: як каратимуть за звичні справи

В Україні ввели суворіші правила щодо миття та ремонту автомобілів у невстановлених місцях, і тепер…

1 годину ago