Школярів за розмови російською на перервах очікують штрафи до 1700 грн

В Україні з’явився новий скандальний законопроєкт, що забороняє використання російської мови у школах навіть під час перерв. Підтримка Міністерства освіти є, але Уряд ще не сказав свого остаточного слова. Однак обговорення вже викликало серйозні питання, зокрема щодо санкцій, які можуть бути накладені на порушників.

Адвокат Ігор Фещенко в коментарі для Times of Ukraine зазначив, що батьки школярів віком від 14 до 16 років можуть отримати штрафи від 850 до 1700 гривень за порушення цієї заборони. Відповідальність ляже саме на батьків, оскільки учні до 14 років не підлягають адміністративній відповідальності. Після досягнення 16 років штрафи вже загрожують самим учням.

“Цей законопроєкт буде важко ухвалити, оскільки він створює додаткове навантаження на батьків, не лише психологічне, але й фінансове”, — пояснює Фещенко. Він додав, що багато дітей можуть не одразу адаптуватися до української мови у повсякденному спілкуванні, що може спричинити численні фіксації порушень з боку вчителів.

Як це працюватиме на практиці?

Зараз немає чіткого механізму контролю, але якщо законопроєкт буде прийнято, педагоги зможуть повідомляти адміністрацію школи про випадки порушення. Адміністрація, у свою чергу, складатиме скарги й надсилатиме їх до мовного омбудсмена для подальших дій. Але механізм фіксації порушень залишається неврегульованим, що породжує багато питань.

Фещенко пояснив, що батькам школярів варто бути готовими до санкцій, якщо Верховна Рада ухвалить цей законопроєкт і він буде підписаний президентом. Проте адвокат сумнівається, що документ пройде в його нинішньому вигляді.

Заборона російської на перервах: деталі законопроєкту

12 жовтня Міністерство освіти підтримало законопроєкт №12086 “Про українськомовне середовище”, хоча й висловило певні зауваження. У документі йдеться про те, що навчальні заклади мають забезпечувати підтримку та розвиток української мови, а також інших мов національних меншин. Якщо законопроєкт буде ухвалено, школярі будуть зобов’язані спілкуватися українською не тільки під час уроків, а й на перервах.

Мовний омбудсмен Тарас Кремінь наголосив, що перерва є частиною освітнього процесу, тому й на перервах учні мають використовувати державну мову. Але дані, зібрані в липні 2022 року під час опитування Державною службою якості освіти, свідчать, що лише 38% школярів використовують українську мову під час перерв. Водночас 82% учнів вважають українську своєю рідною мовою і користуються нею у всіх сферах життя, включаючи навчання.

Романчук Микола

Recent Posts

Зеленський назвав моделі економічного бронювання несправедливими

Президент України назвавши несправедливими моделі економічного бронювання, запропоновані Мінекономіки. Про це він повідомив під час…

2 години ago

Автомобілі, які продаються найгірше: експерти назвали проблемні моделі

Продаж уживаного автомобіля часто перетворюється на справжній квест, і іноді власники стикаються з неприємними несподіванками.…

2 години ago

На Марсі вчені знайшли «висушену людську голову»: подробиці знахідки (фото)

Марсохід Perseverance зафіксував об'єкт, що нагадує висушену людську голову, яка, здається, розкладається і відокремлена від тіла.…

3 години ago

Перший сніг: в Укргідрометцентрі розповіли, коли його можуть побачити українці

В перших числах листопада може утворитися циклон, який принесе дощ, подекуди з мокрим снігом. Про це…

3 години ago

Новий скандал: у курятині для ЗСУ знайшли медичне приладдя

У закупленій для постачання українській армії замороженій курятині виявили медичну голку, яка знаходилася в захисному…

3 години ago

Трамп завищував ціни у своєму готелі: Секретна служба платила у три рази більше

Новий скандал навколо Дональда Трампа: його готель у Вашингтоні, під час президентства, нібито завищував ціни…

3 години ago