Зарплати чиновників зросли на 50 тисяч гривень за літо

Влітку 2024 року зарплати в центральних органах влади України підскочили до понад 50 тис. грн на місяць. Це в 2,5 раза більше за середню зарплату по країні. А ось фахівці у цих відомствах тепер заробляють близько 40 тис. грн, що у півтора раза більше, ніж раніше.

Міністерство економіки лідирує із зарплат. З початку року середня зарплата у фахівців там зросла з 38 до 77 тис. грн. А якщо врахувати керівництво, то ця цифра сягає 103,7 тис. грн. До речі, НКРЕКУ також не відстає: там середня зарплата становить 101,7 тис. грн.

Міністерство юстиції, Міністерство фінансів та Міністерство цифрової трансформації також збільшили зарплати до понад 50 тис. грн.

Зарплати держслужбовців / фото: Міністерство фінансів України

Що у зарплатах?

2024 року в центральних органах влади працює 110 тис. держслужбовців. Це менше, ніж мало бути за штатним розписом – 147 тис. Але гроші на зарплати всіх 147 тис. чиновників було передбачено. Цікаво, що основна частина зарплати – це не оклад, а премії та бонуси. Раніше оклад становив лише 30% від загальної суми, решта – премії.

З початку року уряд вирішив це змінити. Наразі оклад становить 70% від зарплати, а премії – 30%. Ця реформа допомогла скоротити кількість незаповнених вакансій: з квітня їх поменшало з 25% до 14%. Отже, можливо, міф про те, що зарплати чиновників низькі, виявився не зовсім вірним.

Степаненко Григорій

Recent Posts

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

2 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

11 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

23 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

33 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

46 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

1 годину ago