В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії.

“Насамперед, це відбувається через подорожчання сировини, яка за період травень-червень подорожчала майже на 40%. Ми знаємо, яка ситуація в енергетиці. Це теж збільшує витрати. Ми не припиняємо виробництво, але змушені працювати на дизельних генераторах, а електроенергія від генераторів у 2,5 раза дорожча, ніж від мережі”, – розповів віцепрезидент Всеукраїнської асоціації пекарів Олександр Тараненко в ефірі КИЇВ24.

Він зазначив, що всі ці фактори збільшують витрати на виробництво продукції, і, як наслідок, ціни на неї.

“Найближчим часом я не бачу підстав для різкого зростання цін на хліб, але, якщо зважати на нинішні тенденції на ринках зерна та борошна, то ми очікуємо зростання цін”, – зазначив експерт.

Водночас він вказав, що говорити про збільшення рентабельності не доводиться – пекарні працюють майже з нульовою рентабельністю.

Ціни на хліб в Україні – прогноз експерта

Експертка Інституту аграрної економіки Світлана Черемісіна зазначила, що ціни на хліб в Україні до кінця літа 2024 року можуть зрости на 4-6%. Причиною подорожчання найпопулярнішого продукту є зростання тарифів на електроенергію і вартості сировини.

Водночас вона вказала, що з початку 2024 року закупівельні ціни на пшеницю 2 класу зросли на 47,4%, до 8401 гривні за тонну, а на пшеницю 3 класу – на 37,6%, до 8191 грн/т.

Пізніше президент Всеукраїнської асоціації пекарів і директор компанії “Київ Хліб” Юрій Дученко заявив, що Україні загрожують перебої з хлібом, бо ціни на борошно різко підскочили на 50% за два місяці літа і продовжують зростати.

Ткаченко Валентина

Recent Posts

Є чітка формула, як загнати Путіна в глухий кут,- експерт

Публіцист Віталій Портніков відповів на питання, як усунення Путіна могло б змінити перебіг війни. На питання про…

12 хв. ago

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

28 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

37 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

50 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

60 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

1 годину ago