Українці можуть бути без світла взимку до 18 годин на добу, – прогноз ООН

В ООН заявили, що цієї зими українцям варто очікувати довготривалі відключення електроенергії. Світла може не бути від 4 до 18 години на добу. Наголошується, що через удари Росії під загрозою також опалення та гаряче водопостачання.

Такий прогноз зробили експерти Місії ООН з моніторингу дотримання прав людини в Україні (ММПЛУ). В ООН наголосили, що удари Росії по енергооб’єктах України порушують принципи міжнародного гуманітарного права.

“Є розумні підстави вважати, що численні аспекти військової кампанії щодо пошкодження або знищення громадянської інфраструктури України з виробництва та передачі електроенергії та тепла порушують основоположні принципи міжнародного гуманітарного права”, – йдеться в доповіді.

ММПЛУ відвідала сім електростанцій, які були пошкоджені або зруйновані внаслідок атак, та 28 населених пунктів, які постраждали від російських ударів. У ММПЛУ заявили, що атаки РФ становлять загрозу для водопостачання України, каналізації та санітарії, опалення та гарячого водопостачання, громадської охорони здоров’я, освіти та економіки загалом.

Також у доповіді наголосили на особливій проблемі міських районів, де більшість будинків підключені до централізованих систем опалення та гарячого водопостачання. У звіті йдеться про те, що майже 95% мешканців Києва користуються централізованими системами опалення підвалів, для подачі тепла на верхні поверхи будівлі потрібні електричні насоси. Без аварійного електропостачання мільйони жителів міст можуть залишитися без тепла.

Які прогнози щодо зимових блекаутів роблять в Україні

Нещодавно звільнений голова правління Укренерго Володимир Кудрицький відкидає можливість блекаутів взимку 2024/2025 років. За його словами, до початку опалювального сезону в Україні мають реалізувати програми ремонтів. Наявна генерація збільшиться взимку, тому що ще доремонтують частину енергоблоків. Також збільшиться обсяг імпорту електроенергії з Європи. Однак нову генерацію у достатніх об’ємах в Україні не встигнуть побудувати (у т.ч. обіцяний Володимиром Зеленським 1 ГВт потужності на газопоршневих станціях до кінця 2024 року), адже почали будувати лише у цьому році. 

На думку ексочільника Укренерго, системні відключення електроенергії почнуться у грудні. У листопаді почнеться опалювальний сезон, але в листопаді може не бути холодної погоди. Саме холодна погода буде тригером для введення обмежень електроспоживання. Може зовсім не бути відключень, якщо всю зиму буде плюс 5 або плюс 15 градусів і не буде нових обстрілів.

Центр протидії дезінформації при РНБО України заявляв, що взимку українці можуть сидіти без світла та опалення багато годин. Так, оптимістичний сценарій зимових відключень передбачає відсутність світла до 12 годин на добу. Тоді як песимістичний сценарій не виключає того, що світла не буде до 20 годин.

Свій прогноз також зробив член енергетичного комітету Верховної Ради України Сергій Нагорняк. Він припустив, що у випадку, коли взимку середня температура в країні складе до -10°C, українці будуть сидіти без світла до 10 годин на добу.

Степаненко Григорій

Recent Posts

Нідерланди хочуть відправити українських чоловіків додому

Прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов'язаних українських чоловіків. Про силові методи…

7 хв. ago

Сусіди принца Гаррі та Меган Маркл обурені їхньою поведінкою: Забирайся зі своєї вулиці

Колишня американська акторка і британський принц склали королівські повноваження у 2020 році та переїхали з Великобританії до…

15 хв. ago

Перевіряйте поштові скриньки: Укрпошта сама без ТЦК вже розіслала тисячі повісток

Згідно з ухваленими змінами в законодавстві, після 16 липня передбачено можливість надсилати повістки "Укрпоштою". Повістки…

17 хв. ago

Українці можуть отримати одноразову виплату в розмірі 10 пенсій: деталі

Після виходу на пенсію деякі громадяни України можуть отримати одноразову допомогу, яка становить десять місячних пенсійних…

19 хв. ago

Батька Доді Аль-Фаєда звинуватили у використанні королівського маєтку для сексуального насильства

Єгипетського мільярдера Мохаммеда Аль-Фаєда, який помер 2023 року в 94-річному віці, кілька жінок звинуватили у…

20 хв. ago

“Почали гавкати на людей”: зоопарк потрапив у скандал, пофарбувавши собак у панд

Китайський зоопарк Гуанюані довелось закрити після того, як люди зрозуміли, що "панди" у вольєрах —…

26 хв. ago