Україна має бути готовою до сильних землетрусів

Жителі Одеської області в понеділок могли відчути сильний землетрус, епіцентр якого розташовувася у Румунії. У майбутньому підземні поштовхи можуть посилитися, що призведе до певних наслідків для українських регіонів. Про це в коментарі ТСН розповів сейсмолог Олександр Кендзера.

За його словами, той землетрус, який стався в румунській зоні Вранча, особливої небезпеки для України не становив, але в майбутньому ситуація може кардинально відрізнятися.

“Землетрус стався на глибині 135 кілометрів, де розміщений його осередок. Тому він відчувається на поверхні на дуже великій площі, зокрема і в південно-західних областях України та в Придністров’ї. Землетрус найбільше відчули жителі Румунії, Молдови, а в Україні підземні поштовхи зафіксовано в південно-західній частині Одеської області. Там він був слабеньким — не більш ніж 2-3 балів”, — заявив Олександр Кендзера.

Землетрус такої сили, продовжує сейсмолог, здатний лише налякати людей, але аж ніяк не спричинити певні наслідки. Водночас загроза повторних підземних поштовхів в Україні залишається, хоч і спрогнозувати це важко.

“Маючи по сусідству зону Вранча, до виникнення землетрусів потрібно бути готовими. Допомогти в цьому може карта загального сейсмічного районування територій України. На ній чітко показано, що найбільша інтенсивність землетрусу із зони Вранча на території України може сягати 7 балів. Аналогічні струшування можуть проявлятися на ґрунтах третьої категорії на південному заході Одеської області”, — підсумував Олександр Кендзера.

Лисенко Катерина

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

2 години ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

2 години ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

2 години ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

2 години ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

2 години ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

2 години ago