Готуйте гаманці: коли очікувати стрибка тарифів на комунальні послуги

В Україні скоро можуть розпочатися зміни у тарифах на ключові комунальні послуги. Незважаючи на те, що з початку повномасштабної війни ціни на водопостачання, природний газ, гарячу воду та опалення залишалися незмінними, влада планує розпочати їхнє коригування.

Про це йдеться у прогнозі Національного банку України.

НБУ передбачає, що підвищення тарифів на природний газ, тепло та гарячу воду розпочнеться ще до завершення військового стану. Регулятор прогнозує поступове підвищення тарифів до економічно обґрунтованого рівня упродовж 2025-2026 років.

Тарифи на комуналку в Україні

Необхідність перегляду тарифів зумовлена ​​накопиченням проблем в енергетичному секторі, у тому числі збитками від атак на об’єкти енергетичної інфраструктури. НБУ застерігає, що подальше стримування тарифів може виявитися небезпечним для економіки.

Підвищення тарифів може призвести до посилення інфляційного тиску та труднощі у балансуванні державного бюджету. Однак Україна зобов’язалася перед Міжнародним валютним фондом (МВФ) поступово підвищувати тарифи на комунальні послуги, наближаючи їх до економічних реалій.

МВФ

Нагадаємо, за даними Державної служби статистики, за останній рік (серпень 2023 – серпень 2024) загальне зростання тарифів на комунальні послуги становило 18,5%. Найбільше подорожчала електроенергія – майже на 64%. Інші послуги ЖКГ також зазнали підвищення: управління багатоквартирними будинками – на 9%, вивезення сміття – на 5,4%, утримання та ремонт житла – майже на 4%.

Степаненко Григорій

Recent Posts

“Корисний і не містить калорій”: Мішель Обама випустила безалкогольний напій

У мережі став вірусним відеоролик за участю Мішель Обами. Покупці одного з магазинів самообслуговування торгової мережі…

2 хв. ago

У Москві в руках чоловіка вибухнув ґаджет під час атаки на “Хезболлу”

У середу, 18 вересня, коли в Лівані відбулася друга хвиля вибухів пристроїв зв’язку, внаслідок якої…

19 хв. ago

Тарифи на воду в Україні можуть зрости: що про це відомо

В Україні існує необхідність у збільшенні тарифів на водопостачання та водовідведення.  Про це повідомив президент Асоціації, заступник гендиректора "Київводоканалу"…

26 хв. ago

Ніж у спину Путіна: союзниця Росії передає Україні боєприпаси – Reuters

Індійські виробники зброї продавали європейським країнам артилерійські снаряди, а ті передавали їх Україні. Нью-Делі не втручається, щоб…

31 хв. ago

Нардеп Юрій Камельчук написав заяву про вихід зі “Слуги народу”: які причини

Народний депутат Юрій Камельчук, який обрався до Верховної Ради від "Слуг народу", вирішив написати заяву…

36 хв. ago

Бійці ЗСУ без жодного пострілу захопили село в Курській області: подробиці

В Курській області Збройні сили України захопили населений пункт Ольговка без жодного пострілу. Вони зайшли…

38 хв. ago