Без світла і взимку, і влітку: коли і за якої погоди українці залишаться без світла

Чим спекотніша погода – тим активніше українці використовують охолоджувальну техніку і відповідно споживають більше електроенергії, що створює додатковий тиск на енергосистему. А зимової пори навпаки – більше опалюють приміщення, на додачу до чого через короткий світловий день взимку зменшується світлова генерація.

Про це повідомили у компанії ДТЕК, пояснюючи зв’язок відключень світла з погодою за вікном. Українцям нагадали, що під час аномальної спеки по всій країні були відключення світла, хоча раніше цього вдавалося уникати.

“До масованих обстрілів енергосистеми у нас була так звана подушка безпеки. Поки одні електростанції ремонтували, працювали інші. Наприклад, влітку традиційно готують до зими атомні енергоблоки. Раніше в цей час ми не відчували дефіциту, бо працювали теплові та гідроелектростанції”, – зазначили в ДТЕК.

Через російську агресію так робити не вийде. Через ракетні обстріли з боку РФ було знищено та пошкоджено 50% гідроелектростанцій і 90% ТЕС.

“Також сонце працює і на нас. Влітку сонячні електростанції найбільш продуктивні. А із настання холодів треба опалювати будинки, споживання електроенергії зростає, скорочується світловий день і люди починають вмикати більше світла. Це також збільшує навантаження”, – пояснили в ДТЕК.

В енергетичній компанії підсумували, що таким чином погода дуже сильно впливає на роботу енергосистеми України. Та попри це енергетики працюють за будь-яких погодніх умов, аби в українців було світло.

Ольга Степанова

Recent Posts

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

1 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

10 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

23 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

33 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

46 хв. ago

Чи може ТЦК передати повістку через родичів: юрист дав пояснення

Військовослужбовці ТЦК не можуть передати повістку військовозобов'язаному через родичів. Якщо це сталося, то документ не…

1 годину ago