Заарештовано може бути майно не тільки ухилянтів, а і їхніх дружин – юрист

Майно оштрафованого військовозобов’язаного можуть заарештувати, навіть якщо воно оформлене на дружину.

Про це заявив голова адвокатського об’єднання “Кравець і партнери” Ростислав Кравець.

За законодавством, якщо неоплачені штрафи перевищують 160 тисяч гривень, виконавча служба може стягнути нерухомість боржника, зокрема й ту, яка оформлена на дружину. Але тільки в разі, якщо це житло (так само як і інше майно) було придбано після вступу в шлюб.

“За законом, майно, нажите в шлюбі, належить у рівних частинах обом з подружжя. Тобто виконавча служба може претендувати на 50% вартості квартири боржника, навіть якщо та буде оформлена на дружину. Якщо сума штрафів менша, хоч від 1 гривні, за таким самим принципом можуть накласти стягнення на будь-яке інше майно подружньої пари, наприклад, автомобіль”, – заявляє Кравець.

Щоправда, на практиці процедура такої конфіскації досить складна, каже юрист.

За його словами, виконавчій службі доведеться додатково звертатися до суду, потім продавати майно і компенсувати дружині боржника її частину вартості майна.

“Дружина боржника, зі свого боку, може оскаржити вартість, за якою продадуть майно – скажімо, на тій підставі, що вона занижена”, – додав Кравець.

Крім цього, у законі є лазівка, яка дасть змогу уникнути арешту спільно нажитого майна.

Кравець каже, що, щоб уникнути стягнення на житло за штрафи, чоловік може передати квартиру у власність дружині, оформивши дарчу. Або ж продати нерухомість дружині.

Про такий варіант говорить і київська ріелторка та юристка Ірина Луханіна.

“Можна оформити договір купівлі-продажу з дружиною, або, наприклад, з мамою. Щоправда, при цьому потрібно буде заплатити податки – 1% з першого, 7,5% – з другого, 19,5% – з третього продажу оформленої на вас нерухомості в поточному році”, – пояснила вона.

Зазначимо, що ще напередодні набрання чинності новим законом про мобілізацію чимало чоловіків кинулися “дарувати” дружинам і мамам квартири та машини, а до нотаріусів і в сервісні центри МВС вишикувалися величезні черги.

Утім, дарування або продаж майна дружині чи близьким родичам теж не гарантують на 100%, що ту ж квартиру не конфіскують. Однак для цього держорганам потрібно буде окремо звертатися до суду для скасування дарчої.

“Договори дарування – одні з тих, що найлегше оскаржуються в судах. Суд може вирішити, що мало місце умисне переоформлення майна, і “скасувати” дарчу”, – каже Луханіна.

Кравець також підтвердив, що дарчу можна оскаржити в судовому порядку, як і договір купівлі-продажу. “Останній буде анулювати складніше, але це теж можливо. Дружині доведеться довести, що вона витратила на “купівлю” нерухомості саме особисті кошти, а не заощадження, нажиті в шлюбі, а це не завжди легко”, – зазначає юрист.

При цьому не факт, що з урахуванням великого потоку позови до суду про скасування дарчих і договорів купівлі-продажу будуть масовими.

Нагадаємо, за порушення військового обліку в Україні ввели підвищені штрафи – від 17 000 до 25 500 гривень. Кількість таких штрафів не обмежена – в теорії, їх можуть виписувати за кожну неявку за повісткою (які тепер надсилають поштою) або за неоновлення даних.

Водночас є обмеження щодо строків – штраф можуть виписати тільки протягом року після вчинення правопорушення.

Ольга Степанова

Recent Posts

Запаси на зиму: які продукти варто купити до холодів

Через постійні атаки Росії, взимку українці, скоріш за все, знову будуть жити в умовах тривалих відключень…

5 хв. ago

Новий навчальний рік: батькам дали поради, про що слід поговорити з дітьми

Стартує навчальний рік і школярі повертаються за парти. Та під час нестабільної ситуації у країні…

16 хв. ago

Забруднена вода із Сейму по Десні наближається до Чернігова: обережно

У неділю, 1 вересня, секретар Чернігівської міської ради та виконувач обов'язків міського голови Олександр Ломако…

30 хв. ago

Відключення світла восени та взимку: до чого варто готуватися українцям

Українцям розповіли, чи будуть відключення електроенергії восени та взимку в 2024 році. Як передає "Хвиля", про це повідомив експерт з…

42 хв. ago

Назвали корисні напої для мозку, які слід пити щоранку

Дієтологи Варші Хатрі та Джефф Дробот назвали найкорисніші напої для мозку, які варто пити щоранку для покращення пам'яті та…

54 хв. ago

Енергетики розказали, чому не завжди вчасно попереджають про екстрені відключення

У ДТЕК пояснили, яким чином здійснюють попередження населення про застосування екстрених відключень світла.

1 годину ago