Важка ситуація в енергетиці – як вимикатимуть електрику 19 липня

В Україні ситуація в енергетиці залишається складною. У системі є значний дефіцит генерувальних потужностей, тож протягом доби діють графіки відключень світла. Про це 19 липня повідомили в Укренерго. 

Упродовж минулої доби, 18 липня, для часткового покриття дефіциту Україна додатково залучала аварійну допомогу з Польщі. Для недопущення перевантаження енергосистеми в областях Дніпровського регіону застосовувались графіки аварійних відключень.

“На сьогодні заплановано, що графіки погодинних відключень діятимуть з 00:00 до 24:00. Про зміни в графіках дізнавайтесь на офіційних ресурсах обленерго у своїх регіонах. Відключень не передбачено для підприємств критичної інфраструктури, а також підприємств, які імпортують понад 80 % електроенергії для своїх потреб відповідно до урядової постанови. Головна причина обмежень постачання електроенергії – атаки ворога на енергетичну інфраструктуру та негативні наслідки цих атак. Втрачено 9 ГВт генеруючих потужностей”, – розповіли у Міненерго. 

На Чернігівщині через ворожі обстріли повітряних ліній знеструмлювались побутові споживачі. Загалом одномоментно знеструмлено 2 193 споживачі. У Харківській області внаслідок бойових дій вимикалась високовольтна повітряна лінія, що призвело до знеструмлення кількох підстанцій та приєднаних до них побутових споживачів. Споживачів частково заживлено.

У західному регіоні внаслідок технологічних порушень вимикалась високовольтна повітряна лінія. Знеструмлювались кілька підстанцій у Хмельницькій області та приєднані до них побутові споживачі. Усіх споживачів заживлено. Учора короткостроково відключалась високовольтна повітряна лінія, що з’єднує енергосистеми України та Молдови. Лінію включено в роботу.

У Хмельницькій області вимикалась високовольтна повітряна лінія, що призвело до знеструмлення кількох підстанцій – у Хмельницькій та Чернівецькій областях та приєднані до них побутові споживачі. Усіх заживлено. У Київській та Чернігівській областях після проходження грозового фронту вимикалися високовольтні повітряні лінії, знеструмлювалися підстанції, побутові споживачі та підприємства. Усіх споживачів заживлено.

Через складні погодні умови без електропостачання 150 населених пунктів у Чернігівській, Сумській, Київській, Одеській та Миколаївській областях. Енергетики заживили 9 478 споживачів, які були знеструмлені внаслідок бойових дій. Загалом через бойові дії та технічні порушення залишаються знеструмленими 530 населених пунктів. Рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС становить 14.91 м. Цього достатньо для забезпечення потреб станції.

Протягом доби планується імпорт з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини максимальною потужністю 1 298 МВт. Експорту не відбувається та не передбачається.

Ситуація зі світлом в Україні могла погіршитися через відключення реактора на АЕС

Одна з причин жорстких обмежень електропостачання на лівобережній частині України – ймовірне поламання трансформаторів струму на Південноукраїнській АЕС, що призвело до відключення від електромережі одного з енергоблоків. Про це на своїй Facebook-сторінці повідомив директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко. Водночас Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки Spravdi на основі інформації від Енергоатому повідомляє:

  • атомні електростанції України, зокрема Південноукраїнська АЕС, працюють без технічних порушень та у штатному режимі,
  • персонал на АЕС забезпечує надійну експлуатацію об’єктів,
  • радіаційний стан на станції в межах норми,
  • американське паливо Westinghouse успішно експлуатується на атомних електростанціях та зарекомендувало себе по всім параметрам на відмінно.
Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

45 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

46 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

48 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

58 хв. ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago