В Україні злетять ціни на хліб, м’ясо та молоко через дефіцит електроенергії

Якщо відключення світла в Україні триватимуть у таких обсягах як зараз, це призведе до зростання цін на продовольство

Заступник голови Всеукраїнської аграрної ради Денис Марчук попередив про можливе зростання цін на молочні, м’ясні та хлібобулочні вироби через дефіцит електроенергії. За його словами, аграрії вже відчувають труднощі через відключення світла, особливо у тваринництві, де всі процеси залежать від електропостачання.

«Вся молочно-товарна ферма підключена до генерації, тому що всі процеси — від доїння до зберігання молока потребують електрики. Ферма на 500 голів потребує на 1 годину до 100 кВт, що вимагає значних обсягів дизпалива. Відповідно затратна частина зростає і сьогодні молочка в закупівлі за червень-липень вже зросла на 3-5%. Те саме стосується і переробної галузі», – зазначає заступник голови ВАР.

Станом на 1 липня середня закупівельна ціна молока екстра-ґатунку зросла на 15 копійок порівняно з попереднім місяцем і склала 13,84 грн/кг без ПДВ. Ціни на молоко вищого ґатунку також збільшились на 15 копійок і становлять від 13,20 до 14,30 грн/кг без ПДВ. Молоко першого ґатунку подорожчало на 9 копійок, середня ціна складає 13,04 грн/кг без ПДВ. Таким чином, середня ціна на всі три ґатунки молока зросла на 13 копійок і становить 13,57 грн/кг без ПДВ.

Водночас в Асоціації свинарів України відзначають зниження цін на свинину в червні на 10,1% через жорсткіші графіки відключень електроенергії. Проте, за даними аналітика Асоціації виробників молока, закупівельні ціни на молоко зросли на початку липня через нестачу сировини та підвищений попит з боку переробних підприємств.

Таким чином, дефіцит електроенергії створює серйозні виклики для аграрного сектору України та може призвести до зростання цін на харчові продукти, що негативно вплине на добробут населення.

Ольга Степанова

Recent Posts

Голодний чоловік помер через заморожений бургер: що сталося

Голодний чоловік помер після того, як випадково вдарив себе ножем, намагаючись розрізати два заморожених бургери.…

52 хв. ago

Відома супермодель закликає всіх носити “брудні штани” заради порятунку планети (фото)

Британська супермодель і акторка Лілі Коул хоче, щоб люди перестали кидати штани, сорочки та сукні…

54 хв. ago

У туристичному містечку на Закарпатті воєнкоми в балаклавах відкрили вогонь по цивільних

Черговий конфлікт між цивільними та працівниками ТЦК стався на Закарпатті. Відео конфлікту опублікували місцеві телеграм-канали,…

55 хв. ago

В Україні подорожчає хліб: експерт пояснив причини

В Україні ціни на хліб найближчими місяцями можуть підскочити. Така тенденція пояснюється подорожчанням сировини та електроенергії. "Насамперед,…

1 годину ago

Соціальні виплати хочуть припинити: у чому причина

Кабінет Міністрів оголосив, що соціальні стандарти, в тому числі прожитковий мінімум, у 2025 році залишаться…

1 годину ago

Жінка чотири години боролася з величезним пітоном, який намагався її вбити – фото

У Таїланді врятували жінку після чотиригодинного нападу пітона. Про це повідомляє Metro. 64-річна Арром Арунрой після вечері…

1 годину ago