Українцям розповіли, що буде зі світлом найближчим часом: чого очікувати

Найближчим часом в українській енергосистемі очікується покращення ситуації. Цьому сприятиме скорочення термінів ремонтів енергоустаткування для підготовки його до осінньо-зимового періоду.

Про це повідомив міністр енергетики Герман Галущенко. Він зазначив: через аномальні погодні умови енергетики намагаються максимально скоротити терміни там, де це можливо – “без загрози для ядерної та радіаційної безпеки”.

“Уже найближчим часом ситуація покращиться. І це правда, я це підтверджую. … У нас побудована ремонтна кампанія таким чином, щоб атомна генерація працювала повним складом протягом осінньо-зимового періоду. І відповідно під це і всі строки адаптовані”, – йдеться у повідомленні.

Водночас, наголосив Галущенко, мережні обмеження є наслідком постійних російських атак українських підстанцій. Що унеможливлює передачу всієї наявної генерації.

“У нас є мережеві обмеження. Але знову-таки, чому це сталося. Це наслідок російських атак на підстанції. Це постійні удари і, на жаль, удари, які іноді досягають мети”, – визнав міністр.

Зі свого боку, голова правління “Укренерго” Володимир Кудрицький повідомив: у серпні буде більше генерації, ніж у липні. Причина – вихід із ремонтів енергоблоків, різних видів електростанцій.

“Ми бачимо графік виходу з ремонтів енергоблоків, різних видів електростанцій. У серпні буде більше генерації, ніж, наприклад, у липні. Також велику роль грає спека і те, чи буде вона спадати. Адже це впливає як на наше споживання, так і на імпорт з Європи, бо там зараз також є проблеми з нестачею електроенергії. Якщо спека впаде в Україні і в Європі, це дасть можливість залучати більше електроенергії з європейського напрямку”, – йдеться у повідомленні.

Зі свого боку, директор Центру досліджень енергетики Олександр Харченко вважає, що восени в Україні можуть скасувати планові відключення електроенергії. Тобто графіки не застосовуватимуться. Однак це стане можливим лише за виконання низки умов – зокрема, в разі відсутності нових атак Росії по українській енергосистемі.

Інша умова – своєчасне закінчення ремонтів об’єктів атомної генерації. “Якщо не буде додаткових атак і пошкоджень, то за умови, що ремонти “Енергоатомом” будуть завершені вчасно й енергоблоки працюватимуть, ми маємо шанси у вересні пожити без обмежень. Та й у жовтні”, – сказав експерт.

Ольга Степанова

Recent Posts

66-річний мільярдер назвав одну рису, яка необхідна для досягнення успіху

66-річний мільярдер Джей Чаудрі домігся успіху ще в 90-ті. Його статки оцінюють у 9,5 мільярда доларів Видання CNBC пише,…

5 секунд ago

Столичний поліцейський живе у пентхаусі тещі, яка за життя заробила 100 грн – розслідування

Заступник начальника Головного управління Нацполіції Києва Тарас Полієнко живе у дворівневих апартаментах тещі на 220…

9 хв. ago

Шахрайська схема з залізничними квитками: УЗ попередила про наслідки для покупців

"Укрзалізниця" виявила, що під час купівлі квитків на популярні рейси спекулянти пробують обійти ідентифікацію покупця через…

21 хв. ago

Користувачі Apple масово скаржаться на iOS 18: як оновлення “вбиває” iPhone

Користувачі iPhone масово скаржаться на проблеми зі смартфонами – швидко розряджається батарея. Ця проблема з'явилась…

30 хв. ago

Обмежено придатних українців до 25 років не братимуть до війська: що буде з уже мобілізованими

В Україні припинять мобілізацію обмежено придатних чоловіків віком до 25 років. Відповідний указ видасть Міністерство…

39 хв. ago

“Він просто геній”: пілот-віртуоз посадив літак лише з одним робочим колесом в шасі (відео)

Пілот-віртуоз здійснив "хрестоматійну" аварійну посадку на одному колесі. На драматичних кадрах можна побачити, як літак…

48 хв. ago