Штрафи за неоновлення даних можна буде оскаржити. Міноборони може отримати їх з інших реєстрів

Штрафи за неоновлення даних можна буде оскаржити.

Міноборони підтверджує можливість отримання персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (зокрема публічними), базами (банками) даних, власниками (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи.

Офіційну відповідь відомства на запит виданню “Страна” надав адвокат Ростислав Кравець.

За його словами, Міноборони підтвердило, що робота реєстру організована відповідно до ст. 14 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних і резервістів”.

Таким чином примітка до ст. 210 КУпАП про штрафи для призовників уже застосовується. У цій примітці, нагадаємо, йдеться про таке:

“Положення статей 210, 210-1 цього Кодексу не застосовуються у разі можливості отримання держателем Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів персональних даних призовника, військовозобов’язаного, резервіста шляхом електронної інформаційної взаємодії з іншими інформаційно-комунікаційними системами, реєстрами (реєстрами), базами (банками) даних, держателями (розпорядниками, адміністраторами) яких є державні органи”.

Як зазначає адвокат, це означає, що будь-які штрафи за ст. 210 і 210-1 КУпАП зараз виписуються неправомірно і можуть бути оскаржені в суді.

Також адвокат додав, що особи, які виписують ці штрафи, можуть бути притягнуті до кримінальної відповідальності за ст. 426-1 ККУ, а саме “перевищення військовою службовою особою влади або службових повноважень, тобто умисне вчинення дій, які явно виходять за межі наданих цій особі прав чи повноважень, крім тих, що передбачені частиною другою цієї статті, якщо ці дії заподіяли істотну шкоду”.

Пункт 5 статті говорить: “Діяння, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, вчинені в умовах воєнного стану або в бойовій обстановці, караються позбавленням волі на строк від восьми до дванадцяти років”.

Ольга Степанова

Recent Posts

Мобілізація чоловіків до 25 років: у Раді заявили про важливу угоду з військовими

Уряд України визначився, як проходитиме мобілізація молоді. Про це розповів народний депутат України Михайло Цимбалюк . З його…

2 хв. ago

Пейджерна операція «Моссада»: Washington Post дізналася, як Ізраїль проник у «Хезболлу»

Ідея пейджерної операції у Лівані виникла у 2022 році і почала втілюватись у життя більш…

9 хв. ago

Сьогодні Україну розігріє до +28°: де буде літо (карта)

Наприкінці тижня, 6 жовтня, погода в Україні залишиться без суттєвих змін. Місцями на заході, півночі,…

14 хв. ago

Трамп вирішив повторити мітинг на місці першого замаху на нього в Пенсільванії

Кандидат у президенти США Дональд Трамп планує провести повторний мітинг у місті Батлер, штат Пенсільванія, де в липні на…

18 хв. ago

Протести в Ізраїлі: громадяни вимагають термінових дій для звільнення заручників із Гази

Напередодні річниці атак «Хамасу» тисячі ізраїльтян вийшли на вулиці кількох міст країни з вимогою негайних…

22 хв. ago

Найбільший банк Кіпру закрив тисячі рахунків росіян

Найбільший банк Кіпру, Bank of Cyprus, з 2022 року закрив близько 20 тис. рахунків, які…

26 хв. ago