Покарання для ухилянтів: чи можуть арештувати майно, набуте подружжям під час шлюбу

В Україні змінилися правила отримання повісток, а також передбачені збільшені штрафи за порушення правил військового обліку.

Яке майно можуть забрати в ухилянта та як буде накладатися штраф, розповів адвокат Карпенко Андрій Володимирович.

За словами адвоката, що в постанові №560 чітко сказано, що повістку тепер вважається врученою, навіть якщо чоловік знаходиться за кордоном і не отримав її особисто. Для цього представнику пошти, який принесе повістку, потрібно просто поставити відмітку про неможливість її вручення і тим самим вона буде вважатися врученою. Після чого у військовозобов’язаного є 14 днів, щоб з’явитися у ТЦК та СП. Якщо чоловік не з’явиться у ТЦК протягом відведеного часу, то на нього буде накладено штраф у 17 тисяч гривень і його буде подано в розшук.

Адвокат зазначив, що не слід забувати, якщо не сплатити штраф протягом 15 днів, то штраф передають до виконавчої служби для примусового стягнення, після чого він подвоюється і уже становитиме не 17 тисяч гривень, а 37,5 тисяч гривень.

Якщо ж так сталося, що 15 днів минули, і несплачений штраф передали до виконавчої служби для примусового виконання, то сума відповідно зростає до 34 тисяч. Якщо додати 10 відсотків виконавчого збору й інші витрати, то це виходить 37,5 тисяч гривень – розповів адвокат

Конфіскація майна, спільно нажите з дружиною

Адвокат підкреслив, що майно, набуте подружжям за час шлюбу, належить їм на праві спільної сумісної власності, незалежно від того, на кого воно оформлене. Таким чином, у випадку, якщо сума боргу перевищує 160 тисяч гривень, то виконавча служба може арештувати майно подружжя і продати його на аукціоні для погашення боргу.

Отже, під прицілом виконавчої служби за несплату штрафу стають банківські рахунки ухилянта, рухоме майно (автомобіль, мотоцикл, пральна машина тощо) та нерухоме майно у разі накопичення боргу (квартира, будинок).

Ольга Степанова

Recent Posts

Генштаб Ізраїлю затвердив план наступу на Ліван – Israel National News

Начальник Генерального штабу ЦАХАЛу генерал-лейтенант Герці Халеві провів оцінку ситуації в північному командуванні за участю…

12 секунд ago

Рослини “розмовляють” одна з одною, і ми зможемо незабаром вивчити їхню мову – науковці

Багато хто сприймає рослини як мовчазні та пасивні, проте сучасна наука показує, що ці зелені…

9 хв. ago

Норвегія виявила високий рівень радіації з Чорнобилю: що сталось насправді

Влада Норвегії заявила про підвищення рівня радіації біля арктичного кордону з Росією. В Осло заявили, що високий…

21 хв. ago

В Україні хочуть створити армію, якій не треба буде воювати

Капітан Лев Пашко, відомий як "Хорус" та герой України, висловився про мобілізацію в Україні в інтерв'ю для…

30 хв. ago

Прогноз погоди на осінь 2024: скільки триматиметься тепло і коли прийдуть зливи

Цьогоріч вересень та жовтень будуть на 2-3 градуси тепліші, ніж зазвичай. Загалом середньомісячна температура повітря…

41 хв. ago

Безугла вимагає відставки Умєрова та Сирського: у чому причина

Скандальна народна депутатка Мар’яна Безугла заявила про необхідність відправити у відставку міністра оборони Рустема Умєрова…

50 хв. ago