Мобілізація скасовується: у Міноборони повідомили, кого не будуть чіпати взагалі

У рамках мобілізації в Україні на військову службу можуть призвати всіх військовозобов’язаних громадян віком від 25 до 60 років. Водночас громадяни, які не досягли 25-річного віку, мають інший статус. Про тих, кого не зможуть мобілізувати на службу до ЗСУ, розповіли у Міністерстві оборони України, пише телеграм-канал “Реальна війна”.

Як зазначила заступник міністра оборони Наталія Калмикова, чоловіки до 25 років, визнані медиками обмежено придатними до військової служби, мають статус призовників, а не військовозобов’язаних, якими вважаються громадяни віком від 25 до 60 років.

“Хлопці до 25 років мають приписні свідчення. Вони є призовниками, а не військовозобов’язаними”, – заявила Наталія Калмикова.

Вона також пояснила, з яких причин чоловіків до 25 років із проблемами зі здоров’ям не призватимуть до лав ЗСУ. Зокрема, причина полягає в тому, що оновлене законодавство не передбачає нового статусу військовозобов’язаних для призовників до 25 років, визнаних обмежено придатними за станом здоров’я у воєнний час.

“У нас зараз коректно прописано у законодавстві, що особи до 25 років це призовники, а не військовозобов’язані. За винятком тих випадків, коли людина пройшла військову кафедру або пройшла термінову службу раніше”, – наголосила заступник міністра оборони.

Таким чином, призовники не підлягають мобілізації на військову службу.

Також згідно з чинним законодавством не можуть бути мобілізовані ті громадяни до 25 років, які пройшли базову загальновійськову підготовчу військову службу. Хоча трапляються випадки, коли таких чоловіків з тимчасовим посвідченням військовозобов’язаного у проміжку між закінченням бакалаврату та вступом до магістратури представники ТЦК направляють на військово-лікарські комісії.

Ольга Степанова

Recent Posts

Є чітка формула, як загнати Путіна в глухий кут,- експерт

Публіцист Віталій Портніков відповів на питання, як усунення Путіна могло б змінити перебіг війни. На питання про…

3 хв. ago

Київ піднявся на перше місце в світі за забрудненістю повітря: не виходьте на вулицю

Через пожежі в екосистемі на Київщині українська столиця посіла перше місце в світі за рівнем…

19 хв. ago

Ізраїль близький до початку наземної війни в Лівані — WSJ

Хвиля смертоносних вибухів пейджерів та інших електронних пристроїв, які носили бойовики в Лівані, різко посилила…

28 хв. ago

Не мають законної сили: через які повістки не зможуть покарати

В Україні триває процес загальної мобілізації, під час якого територіальні центри комплектування активно розсилають повістки…

41 хв. ago

На замітку господиням: 3 помилки, які зіпсують пасту карбонара

Під час приготування пасти карбонари чи болоньєзе можна допустити деякі помилки, які зіпсують смак страви.…

51 хв. ago

ЄС закликав виконати ордери на арешт Путіна

Євросоюз закликав усі держави, які ратифікували Римський статут, виконувати свої зобов'язання. Зокрема йдеться про арешт…

1 годину ago