Мобілізація скасовується: у Міноборони повідомили, кого не будуть чіпати взагалі

У рамках мобілізації в Україні на військову службу можуть призвати всіх військовозобов’язаних громадян віком від 25 до 60 років. Водночас громадяни, які не досягли 25-річного віку, мають інший статус. Про тих, кого не зможуть мобілізувати на службу до ЗСУ, розповіли у Міністерстві оборони України, пише телеграм-канал “Реальна війна”.

Як зазначила заступник міністра оборони Наталія Калмикова, чоловіки до 25 років, визнані медиками обмежено придатними до військової служби, мають статус призовників, а не військовозобов’язаних, якими вважаються громадяни віком від 25 до 60 років.

“Хлопці до 25 років мають приписні свідчення. Вони є призовниками, а не військовозобов’язаними”, – заявила Наталія Калмикова.

Вона також пояснила, з яких причин чоловіків до 25 років із проблемами зі здоров’ям не призватимуть до лав ЗСУ. Зокрема, причина полягає в тому, що оновлене законодавство не передбачає нового статусу військовозобов’язаних для призовників до 25 років, визнаних обмежено придатними за станом здоров’я у воєнний час.

“У нас зараз коректно прописано у законодавстві, що особи до 25 років це призовники, а не військовозобов’язані. За винятком тих випадків, коли людина пройшла військову кафедру або пройшла термінову службу раніше”, – наголосила заступник міністра оборони.

Таким чином, призовники не підлягають мобілізації на військову службу.

Також згідно з чинним законодавством не можуть бути мобілізовані ті громадяни до 25 років, які пройшли базову загальновійськову підготовчу військову службу. Хоча трапляються випадки, коли таких чоловіків з тимчасовим посвідченням військовозобов’язаного у проміжку між закінченням бакалаврату та вступом до магістратури представники ТЦК направляють на військово-лікарські комісії.

Ольга Степанова

Recent Posts

У небі залишаться тільки супутники Ілона Маска: Starlink відріже Землю від решти Всесвіту

Учені з Нідерландів стверджують, що радіохвилі від зростаючої мережі супутників Ілона Маска можуть назавжди закрити…

56 хв. ago

Швейцарія може запровадити платіжні картки для біженців

Парламент Швейцарії підтримав створення платіжної системи для прохачів притулку на основі спеціальних дебетових карток. Йдеться…

58 хв. ago

Механік назвав “ахіллесову п’яту” французьких автомобілів: чому краще про них забути

Існує серйозна проблема, з якою люди стикаються знову і знову, коли купують французькі автомобілі, пише Express, поділившись…

60 хв. ago

Ненависть зашкалює: у Львові ТЦКашники ногами мобілізували перехожого

Скандали з представниками ТЦК виникають у різних куточках України. Однак саме на Західній Україні вони "найяскравіші" і…

1 годину ago

Нідерланди повернуть українських чоловіків призовного віку

Прем’єр-міністр Нідерландів Дік Схоф пообіцяв знайти важелі, які допоможуть повернути додому військовозобов’язаних українських чоловіків Прем'єр-міністр Нідерландів…

1 годину ago

Ізраїль 15 років готував таємну операцію з підриву пейджерів у Лівані

Ізраїль протягом 15 років планував та здійснював операцію з підриву пейджерів у Лівані. Для цього використовувалися…

1 годину ago