Військова поліція в Україні: чи будуть писати доноси на ухилянтів

У середу, 19 червня Верховна Рада України ухвалила в першому читанні законопроєкт №6569-д про створення військової поліції. Документ передбачає можливу співпрацю військової поліції з фізичними особами на добровільних засадах для попередження та виявлення правопорушень. Що передбачає цей пункт пояснив народний депутат від “Слуги народу” і заступник голови Комітету Верховної Ради з питань правоохоронної діяльності Максим Павлюк у коментарі ТСН.

У законопроєкті є пункт про те, що військова поліція буде мати право “здійснювати співробітництво з фізичними особами, у тому числі на договірних засадах, дотримуючись умов добровільності та конфіденційності цих відносин, матеріально та морально заохочуючи осіб, які надають допомогу в попередженні, виявленні припиненні кримінальних правопорушень“.

Цю норму низка ЗМІ вже протрактувала як “доноси” на тих, хто ухиляється від мобілізації. Павлюк уточнив, що у разі ухвалення, закон стосуватиметься виключно військових, а не цивільних.

“До цивільних осіб військова поліція не буде мати жодного відношення. Військова поліція буде працювати в ТЦК, у військових навчальних закладах, у військових підрозділах. Виключно там, де є військовослужбовці ЗСУ”, — зазначив народний обранець.

Він додав, що йдеться про так званих агентів, про конфіденційне співробітництво з правоохоронними органами.

Парламентар зазначив, щов рамках кримінальних проваджень чи оперативно-розшукової діяльності можна залучати тих, чи інших осіб та якось заохочувати.

“Це стандартна практика, не тільки українська, а й світова. Ніякої зради тут немає. Серед військовослужбовців, на військових об’єктах, на військових полігонах проводяться негласні слідчо-розшукові дії зокрема щодо виявлення фактів вживання наркотичних засобів та інших кримінальних правопорушень”, — навів Павлюк як приклад.

Законопроєкт про військову поліцію

Нагадаємо, законопроєкт №6569-д про військову поліцію підтримали 247 депутатів. Документ передбачає створення органу, який буде складатися з військовослужбовців. Вони стежитимуть за дотриманням вимог українського законодавства бійцями ЗСУ, Міноборони та спецслужби транспорту.

Військова поліція матиме дозвіл на затримання та обшук військових, проведення слідства щодо їхніх правопорушень. У деяких випадках їм буде дозволено заходити у помешкання громадян, але за умови загрози життю чи майну.

Ольга Степанова

Recent Posts

ЦАХАЛ розпочав нову наземну операцію у Секторі Газа і оточив місто Джабалія

Армія оборони Ізраїлю заявила в неділю, що в рамках нової наземної операції оточила місто Джабалія на півночі…

4 хв. ago

На війні з Росією загинув зять Ірини Фаріон

Військовий Василь Особа, який був чоловіком Софії Семчишин, доньки мовознавиці Ірини Фаріон, загинув на війні…

7 хв. ago

Як вплине на мобілізацію зміна термінів явки до ТЦК: пояснення адвоката

Скорочення термінів явки до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) жодним чином принципово нічого…

46 хв. ago

Найбагатша росіянка втратила половину свого статку

Засновниця російського гіганта онлайн-торгівлі Wildberries Тетяна Кім, яка вважається найбагатшою жінкою в Росії втратила майже…

50 хв. ago

В Україні знову буде тепло: прогноз погоди на тиждень, 7-13 жовтня

Наступного тижня в Україні очікується помірно тепла погода, з періодичними дощами, які подекуди супроводжуватимуться грозами. Про…

54 хв. ago

Ліміти на карткові перекази: ПриватБанк скасує обмеження для частини клієнтів

На деяких клієнтів ПриватБанку не буде поширюватись ліміт на перекази з картки на картку, встановлений…

1 годину ago