Адвокатка пояснила, як працюватиме електронний військовий квиток

З вівторка, 18 червня, користувачі додатка “Резерв+” можуть скористатися новою функцією – електронним військово-обліковим документом. Очікується, що це спростить життя військовозобов’язаних та дозволить їм не носити з собою паперові документи.

Відомий адвокат Дар’я Тарасенко докладно розповіла про новацію та відповіла на найпоширеніші запитання стосовно цього у своєму Telegram-каналі.

Вона зазначила, що електронний військово-обліковий документ має таку ж юридичну силу, як і його паперовий аналог, що підтверджено постановою Кабінету міністрів України від 16 травня 2024 року № 559.

Як отримати електронний військово-обліковий документ

Щоб отримати електронний військово-обліковий документ, потрібно встановити додаток “Резерв+”. Це єдиний спосіб отримання електронного військово-облікового документа. Для тих, хто віддає перевагу паперовому варіанту, встановлення додатка не є обов’язковим.

За словами Дар’ї Тарасенко, електронний військово-обліковий можна пред’являти під час перевірки документів представниками ТЦК та СП, поліцією чи ДПСУ за допомогою додатку. Можна також роздрукувати QR-код і показувати його, але надійніше пред’являти документ безпосередньо з телефону.

Адвокатка також уточнила, що військові квитки та тимчасові посвідчення старого зразка залишаються чинними. Однак, при бажанні, можна отримати паперовий військово-обліковий документ нового зразка. Важливо, що тепер не існує поділу військово-облікових документів за категоріями: всі військовозобов’язані, резервісти та призовники матимуть однаковий документ з відповідною позначкою про категорію обліку.

Щодо ситуацій, коли паперовий документ втрачено або його взагалі немає, Дар’я Тарасенко зазначила, що електронний військово-обліковий документ буде сформовано автоматично, якщо інформація про особу є в реєстрі. Тобто, наявність паперового примірника не є обов’язковою для отримання електронного військово-облікованого документа.

Ольга Степанова

Recent Posts

Не тільки Хмельниччина: стало відомо, де в Україні забагато прокурорів-інвалідів

За попередніми даними службового розслідування, у двох областях України найвищий відсоток прокурорів, які мають статус особи…

12 хв. ago

Війна в Україні може перерости в Третю Світову війну, – The Telegraph

Повномасштабне вторгнення Росії в Україну може перерости в Третю світову війну залежно від того, яка…

21 хв. ago

“Україна зникне”: Лукашенко погрожує, що Росія може витягти зі складів найнебезпечнішу зброю

Самопроголошений диктатор Білорусі Олександр Лукашенко дав інтерв'ю російській пропагандистці Скабєєвій. Під час розмови він заявив,…

30 хв. ago

Росія накопичує ракети: нові атаки можуть спричинити гуманітарну кризу

З початком опалювального сезону в Україні зростає занепокоєння щодо можливих атак на критичну інфраструктуру, особливо…

39 хв. ago

Чого чекати чоловіку, який не забрав повістку з пошти

В Україні військовозобов'язані можуть отримати повістки за допомогою пошти. Якщо її не забрати в встановлений термін,…

50 хв. ago

Експерти назвали найбезпечнішу для туристів країну світу

Вирушаючи у нову подорож, тепер туристи дедалі частіше задумуються про свою безпеку. Останнє дослідження визначило…

59 хв. ago