Вручатимуть не лише повістки: ТЦК будуть надсилати чоловікам ще один документ

З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Тепер, крім повісток військовозобов’язаним, можуть видавати ще один документ — вимогу прибути до ТЦК.

Про те, що таке ця вимога і кому її надсилатимуть, розповіла адвокат Катерина Аніщенко в інтерв’ю “РБК-Україна”. Вона наголосила, що повістка та вимога — це різні документи.

Спочатку військовозобов’язаному чоловікові вручають або надсилають повістку з вимогою з’явитися в ТЦК для уточнення даних або проходження ВЛК. Якщо він проігнорує повістку та не з’явиться у зазначені терміни, то ТЦК має право звернутися до поліції для адміністративного затримання та примусового доставляння такої особи до військкомату.

Якщо протягом 5 днів поліція не може розшукати військовозобов’язаного, то ТЦК відправляє йому рекомендованим листом вимогу з’явитися до військкомату.

“Вимога — це, по суті, досудове регулювання спору, де передбачається, що особа має з’явитися до ТЦК”, — каже Катерина Аніщенко.

Вимога буде вважатися врученою, коли співробітник пошти ставить позначку про отримання листа адресатом, або про відмову отримувати листа, або про неможливість вручити його за місцем реєстрації.

Якщо військовозобов’язаний громадянин упродовж 10 календарних днів після вручення вимоги так і не з’явився, то ТЦК звертається до суду та до ухилянта можуть застосувати певні заходи: позбавити права керувати автомобілем чи накласти інші адміністративні стягнення.

Суд розглядатиме справу ухилянта у порядку письмового провадження, тобто без виклику людини до суду.

“У законі зазначено, що такі справи розглядатимуться в судах протягом 30 днів, але я думаю, що це займе більше часу. Можливо, близько двох місяців”, — підсумувала Катерина Аніщенко.

Ольга Степанова

Recent Posts

Старовинний туалет у Шотландії став хітом серед туристів

На шотландському острові Б'ют є старовинна пам'ятка, що несподівано стала головною визначною пам’яткою місцевості. Йдеться…

7 хв. ago

Тарифний ультиматум: водоканали вимагають підвищення цін, інакше – колапс

Українцям слід готуватися до підвищення тарифів на водопостачання та водовідведення, попереджають представники водоканалів. Зокрема, "Тернопільводоканал"…

35 хв. ago

Збулось чергове пророцтво: «Сімпсони» передбачили ураган у Флориді

Фанати серіалу «Сімпсони» стверджують, що один із епізодів 1996 року передбачив урагани у Флориді, які…

40 хв. ago

Хто з обласних прокурорів отримує шалені виплати за інвалідність: перелік

Журналісти проєкту «Є питання» з'ясували, що деякі керівники обласних прокуратур та посадовці Пенсійного фонду України…

1 годину ago

ТЦК заявили, що перевірки на концертах і в ресторанах відтепер нова реальність українців

Українці повинні підготуватися до частих заходів оповіщення у публічних місцях, які тепер активно проводяться територіальними…

1 годину ago

Визнаний мертвим чоловік прокинувся перед вилучення внутрішніх органів лікарями

В лікарні Baptist Health у Річмонді, штат Кентуккі (США), пацієнт, якого лікарі визнали мертвим, опинився…

2 години ago