Вручатимуть не лише повістки: ТЦК будуть надсилати чоловікам ще один документ

З 18 травня в Україні набув чинності новий закон про мобілізацію. Тепер, крім повісток військовозобов’язаним, можуть видавати ще один документ — вимогу прибути до ТЦК.

Про те, що таке ця вимога і кому її надсилатимуть, розповіла адвокат Катерина Аніщенко в інтерв’ю “РБК-Україна”. Вона наголосила, що повістка та вимога — це різні документи.

Спочатку військовозобов’язаному чоловікові вручають або надсилають повістку з вимогою з’явитися в ТЦК для уточнення даних або проходження ВЛК. Якщо він проігнорує повістку та не з’явиться у зазначені терміни, то ТЦК має право звернутися до поліції для адміністративного затримання та примусового доставляння такої особи до військкомату.

Якщо протягом 5 днів поліція не може розшукати військовозобов’язаного, то ТЦК відправляє йому рекомендованим листом вимогу з’явитися до військкомату.

“Вимога — це, по суті, досудове регулювання спору, де передбачається, що особа має з’явитися до ТЦК”, — каже Катерина Аніщенко.

Вимога буде вважатися врученою, коли співробітник пошти ставить позначку про отримання листа адресатом, або про відмову отримувати листа, або про неможливість вручити його за місцем реєстрації.

Якщо військовозобов’язаний громадянин упродовж 10 календарних днів після вручення вимоги так і не з’явився, то ТЦК звертається до суду та до ухилянта можуть застосувати певні заходи: позбавити права керувати автомобілем чи накласти інші адміністративні стягнення.

Суд розглядатиме справу ухилянта у порядку письмового провадження, тобто без виклику людини до суду.

“У законі зазначено, що такі справи розглядатимуться в судах протягом 30 днів, але я думаю, що це займе більше часу. Можливо, близько двох місяців”, — підсумувала Катерина Аніщенко.

Ольга Степанова

Recent Posts

Бог шлюбу: Японець має 4 дружин, 2 коханок і 10 дітей

36-річний Рюта Ватанабе з північної префектури Хоккайдо, Японія, вирішив побудувати сімейне життя, яке кидає виклик…

24 хв. ago

Lufthansa отримала рекордний штраф за дискримінацію єврейських пасажирів

Авіакомпанія Lufthansa опинилася в епіцентрі скандалу після звинувачень у дискримінації, коли групі єврейських пасажирів відмовили…

30 хв. ago

Осінні канікули скасовано: деякі школярі залишаються без відпочинку

Українська система освіти опинилася під серйозним тиском через війну та енергетичну кризу, що змусило деякі…

34 хв. ago

Українці масово скуповують авто зі США: у тренді Tesla та Ford

Український ринок вживаних авто переживає справжній бум — у 2024 році американські машини стали особливо…

41 хв. ago

Російське судно «Григорій Ловцов» перекинулося біля берегів Сахаліну

У російській Сахалінській області чергова катастрофа на воді — вантажне судно «Григорій Ловцов», яке транспортувало…

47 хв. ago

Знову біля корита: Зять Путіна Шамалов очолив кооператив «Озеро»

Колишній зять президента Росії Володимира Путіна, Кирило Шамалов, став новим головою правління скандального кооперативу «Озеро».…

1 годину ago