МВС розповіло про шахраїв, які пропонують оформити паспорти українцям за кордоном

У Міністерстві внутрішніх справ України розповіли, що за кордоном активізувались аферисти, які пропонують українцям поновити паспорт чи деякі інші документи. Деякі з них показують фальшиві сертифікати, запевняючи, що співпрацюють із державними органами. За додаткову плату людям пропонують пришвидшити процедуру отримання документа чи обійти бюрократичні перепони. 

У неділю, 19 травня, Telegram-канал МВС опублікував інструкцію, як вирахувати таких шахраїв. Головне, що треба знати – Державна міграційна служба не співпрацює з жодними посередниками, що б вони вам не казали. 

“Вчергове закликаємо вас не користуватися послугами так званих “посередників” під час оформлення паспортних документів”, – наголосили у міністерстві. 

Так звані “посередники” заманюють своїх клієнтів “спрощеною” процедурою подання документів, швидким оформленням паспортів та обслуговуванням поза чергою. Не вірте – ви не побачите ні документа, ні своїх грошей. 

“Це – шахраї, їхні пропозиції не відповідають дійсності. Оформлення паспортних документів завжди має фіксовані терміни та процедуру виготовлення”, – підкреслили в міністерстві.

Гроші – це все, що потрібно аферистам. Потім вони зникають разом з вашими довідками й копіями, які ви надали, а також оплатою за послуги. А найбільш спритні можуть ще використати особисті дані людини та накоїти чимало неприємних речей. 

Нові правила

Нагадаємо, Верховна Рада ухвалила в першому читанні законопроєкт №11017 про надання окремих адміністративних послуг українцям. Він передбачає спрощення на постійній основі оформлення документів українцям, в тому числі для тих, хто виїхав за кордон. Тепер законопроєкт мають ухвалити в другому читанні і його має підписати президент.

Перевірити стан оформлення паспорту громадянина України або закордонного паспорту можна на офіційній сторінці Державної міграційної служби. Втім, слід пам’ятати, що на період воєнного стану можливі затримки з оформлення паспортних документів. 

Нагадаємо, З 23 квітня консульства України тимчасово припинили надання послуг чоловікам призовного віку. Відтепер отримання внутрішнього та закордонного документу чоловіками призовного віку здійснюється виключно на території України в органі чи підрозділі Державної міграційної служби. 

Ольга Степанова

Recent Posts

Повернути дві області, поділити Крим, домовитися про ракети: стало відомо, який план відвезла РФ до США

Усі сторони воєнного конфлікту в Україні зараз активізувалися у пошуку компромісу. Про це заявив журналіст…

2 хв. ago

Отримати «бронь» зможуть лише багаті? Длігач відповів критикам економічного бронювання

Уже кілька місяців в Україні триває обговорення економічного бронювання від мобілізації. На ньому наполягає бізнес…

8 хв. ago

Дієта довгожителів: 7 продуктів, які потрібно їсти, щоб довго жити

Блакитні зони — це п'ять регіонів світу, де люди частіше доживають до віку вище середнього.…

12 хв. ago

Ухилянти масово вдаються до маніпуляцій з дітьми, щоб уникнути мобілізації

З початком війни з'явилося багато нових проблем, пов'язаних із дітьми. Однією з них є використання…

21 хв. ago

Названо кольори, які старять жінку після 40: відмовтеся від них

Кожна жінка в будь-якому віці хоче виглядати молодо, проте не всі знають, як це зробити,…

25 хв. ago

Україна пустить з молотка картини та ікони зрадника Медведчука: що відомо

Україна знову виставить на продаж майно колаборанта Віктора Медведчука. Цього разу продадуть понад 100 картин та ікон,…

29 хв. ago