Чотириденний робочий тиждень зменшує стрес та вигоряння на роботі – результати експерименту

Суть цієї ідеї — скорочення робочого тижня зі стандартних п’яти до чотирьох чи трьох робочих днів. Ідея пілотного проєкту 4 Day Week Global – робота за принципом 100:80:100, де 100% – збереження заробітної плати, 80% – кількість робочого часу від стандартного, 100% – продуктивність від вихідної, пише 24tv

Ідея триденного робочого тижня полягає в тому, щоб збільшити робочий день до дев’ятої години та організувати чотири вихідні дні на тиждень. Ці ініціативи мають варіації, але сенс однаковий — скоротити час роботи і подивитися, як це позначиться на продуктивності праці та стані співробітників.

Все просто – щоб більше відпочивати. Дослідження говорять про те, що в період відпочинку та відпустки людина частіше звертається до здорових звичок, веде активніший спосіб життя і довше спить. Це, як не дивно, позитивно впливає на самопочуття та сприяє профілактиці багатьох захворювань.

Додатковий вихідний день – час, який можна провести, займаючись улюбленим хобі. Можна зустрітись з близькими. Три вихідні дні дозволяють виконати всю необхідну господарську роботу вдома без шкоди для відпочинку.

Асоціація 4 Day Week Global опублікувала результати експерименту, який проводили у Великій Британії з червня по грудень 2022 року. У ньому взяли участь близько 2900 співробітників та 61 компанія.

З 61 компанії 56 продовжують працювати у графіку чотириденного робочого тижня, 18 вирішили залишити цю форму розподілу праці як постійну у своїх організаціях. 39% співробітників мали менш стресу, у 71% знизилася вираженість вигоряння.

Співробітники зазначали, що їм полегшало підтримувати баланс між роботою та особистим життям, виконувати побутові обов’язки. Прибуток компаній не змінився. Кількість працівників, які ухвалили рішення про звільнення, знизилася на 57% за період експерименту.

Ольга Степанова

Recent Posts

Звільнення командира 72-ї ОМБр: офіцер звернувся до військових

Командира 72-ї окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців полковника Івана Вінніка призначили на вищу посаду.…

4 хв. ago

Попалась на зраді: жінка переплутала джинси коханого зі штанами іншого чоловіка

Більшість людей, які мають роман на стороні, роблять все можливе, аби замести сліди, але достатньо однієї…

9 хв. ago

За мобільний зв’язок будемо платити вдвічі дорожче: ціни піднімуть усі оператори

Мобільні оператори України готуються до суттєвого підвищення тарифів на зв'язок у 2025 році. За прогнозами,…

18 хв. ago

П’ять ощадливих звичок мільйонера, від яких він ніколи не відмовиться

Ідея фінансової незалежності може здаватися недосяжною мрією, яку реалізувати вдається лише одиницям. Втім, є реальні…

25 хв. ago

У пенсіонерів ноги підкосилися: платять копійки, ще й доведеться повернути гроші

Багато пенсіонерів стикаються з неприємною ситуацією, коли з них і так скромної пенсії починають утримувати значні суми.…

41 хв. ago

Влаштовують лакшері вечірки і мають громадянство США: де перебувають діти Віталія Кличка

Чинний мер Києва та ексбоксер Віталій Кличко завжди тримав особисте життя під завісою приватності і мало розповідав…

57 хв. ago