Чотириденний робочий тиждень зменшує стрес та вигоряння на роботі – результати експерименту

Суть цієї ідеї — скорочення робочого тижня зі стандартних п’яти до чотирьох чи трьох робочих днів. Ідея пілотного проєкту 4 Day Week Global – робота за принципом 100:80:100, де 100% – збереження заробітної плати, 80% – кількість робочого часу від стандартного, 100% – продуктивність від вихідної, пише 24tv

Ідея триденного робочого тижня полягає в тому, щоб збільшити робочий день до дев’ятої години та організувати чотири вихідні дні на тиждень. Ці ініціативи мають варіації, але сенс однаковий — скоротити час роботи і подивитися, як це позначиться на продуктивності праці та стані співробітників.

Все просто – щоб більше відпочивати. Дослідження говорять про те, що в період відпочинку та відпустки людина частіше звертається до здорових звичок, веде активніший спосіб життя і довше спить. Це, як не дивно, позитивно впливає на самопочуття та сприяє профілактиці багатьох захворювань.

Додатковий вихідний день – час, який можна провести, займаючись улюбленим хобі. Можна зустрітись з близькими. Три вихідні дні дозволяють виконати всю необхідну господарську роботу вдома без шкоди для відпочинку.

Асоціація 4 Day Week Global опублікувала результати експерименту, який проводили у Великій Британії з червня по грудень 2022 року. У ньому взяли участь близько 2900 співробітників та 61 компанія.

З 61 компанії 56 продовжують працювати у графіку чотириденного робочого тижня, 18 вирішили залишити цю форму розподілу праці як постійну у своїх організаціях. 39% співробітників мали менш стресу, у 71% знизилася вираженість вигоряння.

Співробітники зазначали, що їм полегшало підтримувати баланс між роботою та особистим життям, виконувати побутові обов’язки. Прибуток компаній не змінився. Кількість працівників, які ухвалили рішення про звільнення, знизилася на 57% за період експерименту.

Ольга Степанова

Recent Posts

“Залишилося 7 днів”: чоловік виявив моторошну знахідку за своїм сміттєвим баком (фото)

Повернувшись пізно ввечері додому з роботи, чоловік жахнувся, виявивши поруч зі сміттєвим відром трикутну язичницьку…

2 години ago

Подорож на край світу: за чим вікінги пливли до самого серця Арктики

Вікінги розпочали надзвичайні пошуки дорогоцінної слонової кістки, просунувшись у найвіддаленіші північні регіони Землі. Пошуки привели…

2 години ago

Не можна залишати: експерт назвав електричні прилади, які “висмоктують” гроші

Криза вартості життя все ще залишається реальністю і багато людей намагаються заощадити гроші там, де…

2 години ago

Нетаньягу назвав причину ліквідації лідера “Хезболли”

Вчора внаслідок авіаударів Ізраїль ліквідував лідера "Хезболли". Сьогодні, 28 вересня, ізраїльський прем'єр-міністр Беньямін Нетаньягу назвав…

2 години ago

Без нього за кермо не пустять: водіям потрібно отримати спеціальний код

З метою підвищення безпеки дорожнього руху та гармонізації українського законодавства з європейськими стандартами, в Україні…

2 години ago

Дженніфер Лопес показала Бену Аффлеку, що він втратив (фото)

55-річна американська акторка і співачка Дженніфер Лопес, яка 20 серпня подала на розлучення з Беном Аффлеком через…

2 години ago